Przejdź do głównej zawartości

Kulki mocy / Energy balls


Składniki:
- 200 g daktylów suszonych
- 130 g fig suszonych
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki kakao dla dzieci
- 1 łyżeczka proszku jagód Acai
- 1 łyżeczka Guarany w proszku
- 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mleka owsianego

Dodatkowo:
- 50 g wiórków kokosowych do posypania
- garść płatków migdałowych do posypania

Przepis:
Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę.
Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni.

Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji. 
Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego. 


EN

Components:
- 200 g dried dates
- 130 g of dried figs
- 100 g of coconut flakes
- 4 teaspoons of cocoa for children
- 1 teaspoon of Acai berry powder
- 1 teaspoon of Guarana powder
- 2.3 tablespoons of unrefined coconut oil
- 2 tablespoons of xylitol
- 2 tablespoons of oat milk

Additionally:
- 50 g of coconut chips for sprinkling
  - a handful of almond flakes for sprinkling

Recipe:
Dilute the dates with boiling water and leave for about 10-15 minutes. After this time, pour out the water. Figs pour boiling water, soak and pour water.

Put the dates and figs into the dish. Add coconut flakes, Acai powder, guarana, coconut oil, cocoa, xylitol, oat milk and blend everything to make the consistency consistent. Make balls and sprinkle according to your taste. Store in a fridge, a maximum of a few days.


It is a sweet, healthy snack that will give us a lot of energy and help in concentration.

Acai berry powder has a distinctive aftertaste, so you can make balls without it.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II

Składniki: 120 g masła bez laktozy 100 g cukru muscovado 50 g miodu 300 g mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko bio pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przepis: Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem.  Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę.  Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki. Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :)  EN Components: 120 g of lactose-free butter 100 g of muscovado sugar 50 g of honey 300 g of type 450 wheat flour 2 teaspoons of cinnamon 1 tablespoon gingerbread spice 1 bio egg half a teaspoon of baking soda pinch of salt Recipe: Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey....

Gofry jaglane / Millet waffels

Gofry jaglane  Składniki: - 130 g mąki jaglanej - 120 g mąki pszennej bio - 150 g mleka bez laktozy - 100 g mleka owsianego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - 4 łyżki oleju rzepakowego - 15 g zielonego mixu proszku z zielonej naci pietruszki, młodego jęczmienia, liści jarmużu - 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - szczypta soli Przepis: Oddzielić żółtka od białek, do miski wsypać mąke, mleko, proszek do pieczenia, mix, olej, cukier, sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.  Po ubiciu dodać do reszty składników i na wolnych obrotach zmiksować całość. Wlać do silikonowej formy na gofry.  Piec w 200 stopniach z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do zarumienienia. Będą gotowe jeśli gofry same wypadną z formy i nie będą wilgotne. EN Millet Waffles Components: - 130 g of millet flour - 120 g of wheat flour bio - 150 g milk without lactose - 100 g oat...

Gofry z cukinii i tapioki / Zucchini and tapioca waffles

Składniki: - 180 g cukinii - 100 g mąki z tapioki - 20 - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli himalajskiej - 2 jajka bio - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta pieprzu ziołowego Opcjonalnie: 20 - 30 g czarnuszki Przepis: Cukinie kroimy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, olej, jajka i dokładnie wymieszać całość. Opcjonalnie można dodać czarnuszki :) Piec w gofrownicy, około 8 - 10 minut. Świetnie smakują z jajkiem sadzonym lub omletem :) Wyszło około 7 sztuk :) EN Components: - 180 g zucchini - 100 g tapioca flour - 20 - 30 ml of rapeseed oil - half a teaspoon of Himalayan salt - 2 bio eggs - half a teaspoon of baking powder - a pinch of herb pepper Optional: 20-30 g black cumin Recipe: Cut and grind courgettes on a grater with medium mesh. Transfer to a large bowl, add flour, salt, baking powder, pepper, oil, eggs...