Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z batatów / Sweet potato cream soup

Składniki:
- 800 g batatów
- 800 g wody
- średnia cebula
- mały ziemniak
- 50 g masło bez laktozy
- sól morska
- pieprz ziołowy

Przepis:
Masło pokrojone na kawałki rozpuścić w dużym garnku, dodać obraną i pokrojoną na kawałki cebulę i chwilę gotować na wolnym ogniu, dolać trochę wody. Potem dodać 800 g wody, obrane i pokrojone na kawałki bataty i ziemniaka. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż do zmięknięcia batatów. Jeśli nie są zanurzone całe we wodzie to trzeba dolać. Następnie zblendować lekko i nadal gotować na wolnym ogniu przez około 10 - 15 minut. Z czasem wody będzie coraz mniej, więc trzeba dolać. Następnie znowu zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy krem będzie zbyt gęsty, znów dodać wodę i blendować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.




EN


Components:
- 800 g sweet potatoes
- 800 g of water
- average onion
- small potato
- 50 g butter without lactose
- sea salt
- herbal pepper

Recipe:
Cut the butter into pieces in a large saucepan, add the peeled and chopped onions and simmer for a while, pour some water. Then add 800 g of water, peeled and cut into pieces of sweet potato and potato. Cook under cover on low heat until the sweet potatoes are softened. If you are not submerged in water, you must top it up. Then blend slightly and continue simmering for 10 - 15 minutes. With time, water will be less and less, so you have to top it up. Then blanch again to obtain a smooth consistency. When the cream is too thick, add water and blend again. At the end season with salt and pepper.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...