Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z batatów / Sweet potato cream soup

Składniki:
- 800 g batatów
- 800 g wody
- średnia cebula
- mały ziemniak
- 50 g masło bez laktozy
- sól morska
- pieprz ziołowy

Przepis:
Masło pokrojone na kawałki rozpuścić w dużym garnku, dodać obraną i pokrojoną na kawałki cebulę i chwilę gotować na wolnym ogniu, dolać trochę wody. Potem dodać 800 g wody, obrane i pokrojone na kawałki bataty i ziemniaka. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż do zmięknięcia batatów. Jeśli nie są zanurzone całe we wodzie to trzeba dolać. Następnie zblendować lekko i nadal gotować na wolnym ogniu przez około 10 - 15 minut. Z czasem wody będzie coraz mniej, więc trzeba dolać. Następnie znowu zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy krem będzie zbyt gęsty, znów dodać wodę i blendować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.




EN


Components:
- 800 g sweet potatoes
- 800 g of water
- average onion
- small potato
- 50 g butter without lactose
- sea salt
- herbal pepper

Recipe:
Cut the butter into pieces in a large saucepan, add the peeled and chopped onions and simmer for a while, pour some water. Then add 800 g of water, peeled and cut into pieces of sweet potato and potato. Cook under cover on low heat until the sweet potatoes are softened. If you are not submerged in water, you must top it up. Then blend slightly and continue simmering for 10 - 15 minutes. With time, water will be less and less, so you have to top it up. Then blanch again to obtain a smooth consistency. When the cream is too thick, add water and blend again. At the end season with salt and pepper.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...