Przejdź do głównej zawartości

Brownie z malinami / Brownie with raspberries

Składniki:
- 100 g kakao dla dzieci
- 150 g masła bez laktozy
- 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 110 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki pełnoziarnistej Bio
- 4 jajka Bio
- szczypta soli
- około 200 - 250 g malin

Przepis:
W garnku rozpuścić masło, dodać kakao, cukier, sól i wymieszać. Dodać mąkę, jajka. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do formy 20 x 20 cm wysmarowanej masłem. Dodać na wierzch maliny. Włożyć do nagrzanego piekarniku na 180 stopni, z czasem zmniejszać temperaturę. Piec około 40 - 60 minut w zależności od piekarnika. Maliny mogą puścić sok, więc trzeba sprawdzać czy na samym środku ciasto jest już suche/wilgotne ale nie płynne. Po wyjęciu z piekarniku zostawić w formie aż do ostygnięcia.





EN

Components:
- 100 g cocoa for children
- 150 g butter without lactose
- 110 g of unrefined cane sugar
- 110 g of maize flour
- 30 g of whole-grain Bio flour
- 4 bio eggs
- pinch of salt
- about 200 - 250 g raspberries

Recipe:
Melt butter in a pan, add cocoa, sugar, salt and mix. Add flour, eggs. Mix thoroughly to obtain a smooth consistency. Pour into a 20 x 20 cm form greased with butter. Add on top of raspberries. Put in a preheated 180 degrees oven, reduce the temperature over time. Bake about 40 - 60 minutes depending on the oven. Raspberries can shed the juice, so you have to check if the cake is already dry / damp but not liquid. After leaving the oven, leave it in the mold until it has cooled down.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)