Przejdź do głównej zawartości

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake




Składniki:

Spód:
50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych
40 g masła 
30 g cukier muscovado

Środek:
1kg twarogu na sernik zmielonego
250 g sera mascarpone
110 g cukru muscovado
40 g masła
paczka budyniu czekoladowego
3 jajka
40 g kaszy manny
20 g kakao 
1 monte 150 g

Wierzch:
1 tabliczka czekolady deserowej
20 - 30 ml śmietanki 30 %

Przepis:
Ciastka z masłem i cukrem zblendować. 
Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę. 
Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników. 

Wyłożyć do formy. 
Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia. 


Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. Dolać śmietanki, wymieszać całość. 
Polać wierzch sernika i wstawić do lodówki. 


EN



Ingredients:

Bottom:
50 g cocoa wholemeal cakes
40 g butter
30 g muscovado sugar

Center:
1kg cottage cheese for ground cheesecake
250 g mascarpone cheese
110 g muscovado sugar
40 g butter
packet of chocolate pudding
3 eggs
40 g semolina
20 g cocoa
1 montage 150 g

Top:
1 bar of dark chocolate
20-30 ml 30% cream

Recipe:
Butter and sugar cookies blend.
Put the mass on a round form lined with baking paper.
Cottage cheese and mascarpone cheese put into a large bowl, add melted butter, a packet of pudding, egg yolks, cocoa, monte and mix thoroughly. Add semolina. Proteins beat rigidly in a separate dish, add to the rest of the ingredients.

Put out into shape.
Bake 150 degrees for about 1 hour, then at 140 degrees for about 50 minutes, allow to cool.


Melt the dessert chocolate in a bowl above the pot with the water boiling slowly. Add cream, mix everything.
Pour the top of the cheesecake and put in the fridge.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)