Składniki:
- 800 - 1000 g średnich czerwonych ziemniaków
- sól himalajska gruboziarnista
- oliwa z oliwek bio
Przepis:
Ziemniaki umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie ponacinać i polać oliwą z oliwek. Wysmarować nią środki ponacinanych ziemniaków, posypać solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni z termoobiegiem, piec około 55 - 65 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
Pieczone ziemniaki w oliwą z oliwek są idealną zdrowszą alternatywą dla pieczonych frytek z paczki, które zawierają rakotwórczy olej palmowy lub szkodliwy, ciężki do strawienia olej słonecznikowy.
EN
Components:
- 800 - 1000 g medium red potatoes
- coarse Himalayan salt
- bio olive oil
Recipe:
Wash and dry the potatoes, place in a casserole, then cut and pour olive oil. Lubricate with the measures of cut potatoes, sprinkle with salt. Put in a pre-heated oven at 200 degrees with hot air, bake about 55 - 65 minutes depending on the size of the potatoes.
Baked potatoes in olive oil are an ideal healthier alternative to baked fries from the pack, which contain carcinogenic palm oil or harmful, hard to digest sunflower oil.
Komentarze
Prześlij komentarz