Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne ciasteczka ozdobne / Christmas decorative cookies



















Składniki:
50 g masła
50 g cukru pudru
135 g mąki pszennej bio
1 jajko bio
szczypta soli himalajskiej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilkanaście sztuk cukierków karmelków

Przepis:
Do miski wrzucić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier puder, jajko, mąkę, sól, proszek. Dokładnie wyrobić dłońmi aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki na około godzinę. 
Po wyjęciu z lodówki blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto. Wyciąć kształty foremkami, pozostawić środek pusty, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i do każdego ciastka w środku ułożyć po jednym cukierku. 
Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 10 minut. 
Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia a potem porozkładać tak, aby się nie posklejały :)



EN


Components:
50 g butter
50 g icing sugar
135 g organic wheat flour
1 organic egg
a pinch of Himalayan salt
half a teaspoon of baking powder
several pieces of caramel candies


Recipe:
Add chopped butter to the bowl, add powdered sugar, egg, flour, salt, powder. Carefully knead with your hands until you get a homogeneous consistency. Put in the fridge for about an hour.
After removing from the fridge, sprinkle the top with flour and roll out the dough. Cut out shapes with molds, leave the center empty, put on a baking sheet with baking paper and put one candy inside for each cake.
Bake at 180 degrees with hot air for 10 minutes.
After removing set aside to cool and then spread out so that they do not stick together :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...