Składniki:
- 520 g marchewki
- 115 g oleju rzepakowego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 180 g mąki pszennej bio
- 100 g ksylitolu
- 3 jajka bio
- 50 g masła bez laktozy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuścić w garnku.
Do dużej miski wsypujemy utartą marchewkę, dodajemy olej, ksylitol, jajka, mąkę, sodę i masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Całość przełożyłam do dwóch form wysmarowanych masłem:
- serduszko o średnicy 12 cm
- okrągła forma o średnicy 18 cm
Piec w piekarniku w 170 stopniach, jeśli ciasto za szybko będzie rosnąć, należy obniżyć temperaturę na 160 stopni i co jakiś czas uchylić delikatnie drzwi piekarnika. Piec 40 - 60 minut. Sprawdzać patyczkiem środek czy nie jest surowy.
Moje ciasto oblałam białą czekoladą ze sproszkowanym burakiem :)
Recipe:
- 520 g marchewki
- 115 g oleju rzepakowego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 180 g mąki pszennej bio
- 100 g ksylitolu
- 3 jajka bio
- 50 g masła bez laktozy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuścić w garnku.
Do dużej miski wsypujemy utartą marchewkę, dodajemy olej, ksylitol, jajka, mąkę, sodę i masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Całość przełożyłam do dwóch form wysmarowanych masłem:
- serduszko o średnicy 12 cm
- okrągła forma o średnicy 18 cm
Piec w piekarniku w 170 stopniach, jeśli ciasto za szybko będzie rosnąć, należy obniżyć temperaturę na 160 stopni i co jakiś czas uchylić delikatnie drzwi piekarnika. Piec 40 - 60 minut. Sprawdzać patyczkiem środek czy nie jest surowy.
Moje ciasto oblałam białą czekoladą ze sproszkowanym burakiem :)
Components:
- 520 g carrots
- 115 g of rapeseed oil
- 200 g of maize flour
- 180 g of wheat flour bio
- 100 g of xylitol
- 3 bio eggs
- 50 g butter without lactose
- 1 teaspoon of baking soda
Recipe:
Peel the carrot and grate it with a large mesh grater. Dissolve the butter in a pot.
Put a grated carrot into a large bowl, add oil, xylitol, eggs, flour, baking soda and butter. Mix everything vigorously until the ingredients are combined.
The whole has been translated into two forms greased with butter:
- heart with a diameter of 12 cm
- round form with a diameter of 18 cm
Bake in the oven at 170 degrees, if the dough is too fast to grow, lower the temperature to 160 degrees and periodically open the oven door slightly. Bake 40 - 60 minutes. Check the center with a stick or not it is raw.
I covered my cake with white chocolate with powdered beets :)
Komentarze
Prześlij komentarz