Przejdź do głównej zawartości

Gofry jaglane / Millet waffels

Gofry jaglane 

Składniki:
- 130 g mąki jaglanej
- 120 g mąki pszennej bio
- 150 g mleka bez laktozy
- 100 g mleka owsianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka bio
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 15 g zielonego mixu proszku z zielonej naci pietruszki, młodego jęczmienia, liści jarmużu
- 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- szczypta soli

Przepis:
Oddzielić żółtka od białek, do miski wsypać mąke, mleko, proszek do pieczenia, mix, olej, cukier, sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno w osobnej misce. 
Po ubiciu dodać do reszty składników i na wolnych obrotach zmiksować całość. Wlać do silikonowej formy na gofry. 
Piec w 200 stopniach z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do zarumienienia. Będą gotowe jeśli gofry same wypadną z formy i nie będą wilgotne.




EN

Millet Waffles

Components:
- 130 g of millet flour
- 120 g of wheat flour bio
- 150 g milk without lactose
- 100 g oat milk
- 1 teaspoon of baking powder
- 2 bio eggs
- 4 tablespoons of rapeseed oil
- 15 g green powder mix with green parsley leaves, young barley, kale leaves
- 3 - 4 tablespoons of unrefined cane sugar
- pinch of salt

Recipe:
Separate the yolks from the whites, pour the flour, milk, baking powder, mix, oil, sugar, salt into the bowl. Mix to obtain a smooth consistency. Whip the egg whites in a separate bowl.
After whipping, add the rest to the rest of the ingredients and at low speed. Pour the silicone waffle mold.

Bake at 200 degrees with hot air in a preheated oven, about 30 - 40 minutes, until it is brown. They will be ready if the waffles themselves fall out of the mold and will not be damp.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II

Składniki: 120 g masła bez laktozy 100 g cukru muscovado 50 g miodu 300 g mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko bio pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przepis: Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem.  Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę.  Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki. Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :)  EN Components: 120 g of lactose-free butter 100 g of muscovado sugar 50 g of honey 300 g of type 450 wheat flour 2 teaspoons of cinnamon 1 tablespoon gingerbread spice 1 bio egg half a teaspoon of baking soda pinch of salt Recipe: Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey....

Gofry z cukinii i tapioki / Zucchini and tapioca waffles

Składniki: - 180 g cukinii - 100 g mąki z tapioki - 20 - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli himalajskiej - 2 jajka bio - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta pieprzu ziołowego Opcjonalnie: 20 - 30 g czarnuszki Przepis: Cukinie kroimy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, olej, jajka i dokładnie wymieszać całość. Opcjonalnie można dodać czarnuszki :) Piec w gofrownicy, około 8 - 10 minut. Świetnie smakują z jajkiem sadzonym lub omletem :) Wyszło około 7 sztuk :) EN Components: - 180 g zucchini - 100 g tapioca flour - 20 - 30 ml of rapeseed oil - half a teaspoon of Himalayan salt - 2 bio eggs - half a teaspoon of baking powder - a pinch of herb pepper Optional: 20-30 g black cumin Recipe: Cut and grind courgettes on a grater with medium mesh. Transfer to a large bowl, add flour, salt, baking powder, pepper, oil, eggs...