Przejdź do głównej zawartości

Chłodnik

W lato warto jadać lekko i zdrowo, a przede wszystkim kolorowo :)
Chłodnik z buraczków jest idealny w sezonie letnim, jest delikatny i bardzo smaczny, a jego żywy kolor zachwyca :)

Przepis:
500 g buraków 
1 l kefiru
mały jogurt grecki
odrobina octu winnego
sól, pieprz

Przygotowanie:
buraki ugotować, poczekać aż ostygną a następnie zmiksować na gładką konsystencję, dodać kefir, jogurt, ocet, wszystko zmiksować, potem dodać sól, pieprz według uznania i świeży koperek (do ozdoby i na lepsze trawienie)

 I GOTOWE <3 

Spokojnie wystarczy na rodzinny obiad :)



EN
Recipe:
500 g of beets
1 l of kefir
small Greek yogurt
a bit of wine vinegar
salt pepper

Preparation:

Boil the beets, wait until they cool and then blend to a smooth consistency, add kefir, yogurt, vinegar, blend everything, then add salt, pepper as desired and fresh dill (for decoration and better digestion)

 AND READY <3

Easy enough for a family dinner :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Na szczęście są jeszcze inne ciekawe zupki :)
      Już niedługo u mnie na blogu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)