Przejdź do głównej zawartości

Sernik maślany / Butter cheesecake


Składniki:
350 g mascarpone
100 g mąki jaglanej
30 - 40 g masła
1 serek danio 140 g
20 g budyniu waniliowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 jajka bio
50 g cukru trzcinowego
szczypta proszku do pieczenia

Przepis:

Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, ale ten sernik zdecydowanie nie wymaga żadnych dodatków :)


EN



Ingredients:

350 g mascarpone
100 g millet flour
30 - 40 g butter
1 cheese, 140 g
20 g vanilla pudding
1 tbsp vanilla extract
2 organic eggs
50 g cane sugar
a pinch of baking powder

Recipe:

Put chopped soft butter into a large bowl, add mascarpone cheese and tartar. Mix. We add vanilla pudding, extract, sugar, millet flour and yolks. Mix thoroughly, add a pinch of baking powder. Proteins must be whipped stiffly. We add to the remaining ingredients, mixing gently.

The square baking form is greased with butter and lined with baking paper. We translate the whole into form. We bake at 170 degrees with hot air for about 40 minutes. After this time, we lower the temperature to 150 degrees and bake for another half hour. Leave to cool after baking. Then remove the cheesecake with paper towel paper to drain the fat. I smeared the top of my cheesecake with raspberry jam, but this cheesecake definitely does not require any additions :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...