Przejdź do głównej zawartości

Jesienne Crumble / Autumn Crumble


Składniki:
4 małe jabłka
2 łyżki masła klarowanego
1 - 2 łyżek syropu ryżowego
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła bez laktozy
40 g mąki jaglanej
30 g cukru trzcinowego nierafinowanego

Przepis:

Jabłka pokroić w kostkę. Zasmażyć na patelni z masłem klarowanym, syropem i cynamonem. Przełożyć do foremek żaroodpornych. W misce dłońmi wymieszać masło bez laktozy z cukrem i mąką. Wstawić do lodówki na około 10 minut. Po wyjęciu jabłka obsypać kruszonką. Piec w 200 stopniach przez 10 minut. Na wierzch można dodać dowolną konfiturę lub lody. 



EN


Components:

4 small apples
2 tablespoons of clarified butter
1-2 tablespoons rice syrup
1 teaspoon cinnamon
30 g butter without lactose
40 g millet flour
30 g raw cane sugar

Recipe:

Dice the apples. Fry in a pan with clarified butter, syrup and cinnamon. Transfer to heat-resistant molds. In a bowl, mix the lactose-free butter with sugar and flour with your hands. Put in the fridge for about 10 minutes. After removing the apples, sprinkle with crumble. Bake at 200 degrees for 10 minutes. You can add any jam or ice cream on top.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)