Przejdź do głównej zawartości

Domowa Nutella / homemade Nutella




Składniki:
200 g prażonych orzechów laskowych łuskanych
135 g mlecznej czekolady
1 szklanka napoju owsianego
55 g mąki migdałowej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kakao
2 łyżki sproszkowanej stevii

Przepis:
Orzechy zmielić/blendować na wysokich obrotach. Do garnka wlać napój i gotować na wolnym ogniu. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przelać do zmielonych orzechów. Dodać oliwę z oliwek, stevię, kakao i mąkę migdałową i blendować na wysokich obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcią, następnie można trzymać w zamkniętych słoikach w lodówce. 

Przepyszne!!!



EN

Components:
200 g shelled roasted hazelnuts
135 g milk chocolate
1 cup oat drink
55 g almond flour
2 tablespoons of olive oil
3 tablespoons of cocoa
2 tbsp stevia powder

Recipe:
Nuts ground / blend at high speed. Pour the drink into the pot and simmer. Add chocolate broken into cubes and stir until dissolved. Pour into ground nuts. Add olive oil, stevia, cocoa and almond flour and blend at high speed until smooth. Leave to cool, then you can keep in closed jars in the fridge.

Delicious !!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)