Przejdź do głównej zawartości

Morska tarta z owocami / Sea fruit tart




Składniki

100 g ksylitolu
200 g masło bez laktozy
380 g mąki pszennej bio
16 g cukru waniliowego
1 jajko bio
szczypta soli himalajskiej

+ 3 tabliczki białej czekolady
+ 100 ml śmietanki bio 30%
+ wyciśnięty sok z połówki cytryny
+ 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny
+ 1 - 1,5 łyżeczki proszku matcha

++ 200 g czerwonych porzeczek
++ 100 - 150 g jeżyn

Przepis ciasto kruche
Ksylitol zmielić/zblendować na pył. Przesypać do dużej miski, dodać pokrojone na kawałki masło, mąkę, cukier, jajko i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą w misce i zostawić w lodówce na około godziny. Po tym czasie delikatnie rozwałkować ciasto, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę do tarty natłuszczoną masłem wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem spód. Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Przepis morska czekolada
Czekolady połamać na kostki. Wrzucić do metalowej miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Ustawić na wolny ogień. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać pomału wlewać śmietankę, mieszać cały czas. Dolać soku z cytryny, gdy składniki się połączą można zdjąć miskę z czekoladą z garnka i dodać matche, wymieszać dokładnie a następnie dodać spirulinę. Wymieszać aż do jednolitej konsystencji, bez grudek :)

Przelać do formy z ciastem kruchym. Odstawić do lodówki na około godziny. Po wyjęciu wierzch wyłożyć owocami :)

Obłędny smak :D

EN

Components
100 g xylitol
200 g butter without lactose
380 g organic wheat flour
16 g vanilla sugar
1 organic egg
a pinch of Himalayan salt

+ 3 bars of white chocolate
+ 100 ml bio cream 30%
+ squeezed juice from half a lemon
+ 1 tsp blue spirulina
+ 1 - 1.5 teaspoons of matcha powder

++ 200 g red currants
++ 100 - 150 g blackberries

Shortcrust pastry recipe
Xylitol grind / blend to dust. Pour into a large bowl, add chopped butter, flour, sugar, egg and mix thoroughly until a homogeneous consistency is obtained. Form a ball, cover with cling film in a bowl and leave in the fridge for about an hour. After this time, gently roll out the dough, preferably between two sheets of baking paper. Grease the tart with greased butter. Puncture the bottom with a fork. Bake for about 15 minutes at 180 degrees.

Sea chocolate recipe
Break the chocolates into cubes. Throw into a metal bowl over a pot of boiling water. Set to slow fire. When the chocolate begins to dissolve, slowly pour the cream, stir all the time. Add lemon juice, when the ingredients combine, you can remove the bowl of chocolate from the pot and add the matche, mix thoroughly and then add the spirulina. Mix until homogeneous, without lumps :)
Transfer to a form with shortcrust pastry. Set aside in the fridge for about an hour. After removing the top lay out with fruit :)

Outstanding taste: D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...