Przejdź do głównej zawartości

Morska tarta z owocami / Sea fruit tart




Składniki

100 g ksylitolu
200 g masło bez laktozy
380 g mąki pszennej bio
16 g cukru waniliowego
1 jajko bio
szczypta soli himalajskiej

+ 3 tabliczki białej czekolady
+ 100 ml śmietanki bio 30%
+ wyciśnięty sok z połówki cytryny
+ 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny
+ 1 - 1,5 łyżeczki proszku matcha

++ 200 g czerwonych porzeczek
++ 100 - 150 g jeżyn

Przepis ciasto kruche
Ksylitol zmielić/zblendować na pył. Przesypać do dużej miski, dodać pokrojone na kawałki masło, mąkę, cukier, jajko i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą w misce i zostawić w lodówce na około godziny. Po tym czasie delikatnie rozwałkować ciasto, najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę do tarty natłuszczoną masłem wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem spód. Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Przepis morska czekolada
Czekolady połamać na kostki. Wrzucić do metalowej miski nad garnkiem z gotującą się wodą. Ustawić na wolny ogień. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać pomału wlewać śmietankę, mieszać cały czas. Dolać soku z cytryny, gdy składniki się połączą można zdjąć miskę z czekoladą z garnka i dodać matche, wymieszać dokładnie a następnie dodać spirulinę. Wymieszać aż do jednolitej konsystencji, bez grudek :)

Przelać do formy z ciastem kruchym. Odstawić do lodówki na około godziny. Po wyjęciu wierzch wyłożyć owocami :)

Obłędny smak :D

EN

Components
100 g xylitol
200 g butter without lactose
380 g organic wheat flour
16 g vanilla sugar
1 organic egg
a pinch of Himalayan salt

+ 3 bars of white chocolate
+ 100 ml bio cream 30%
+ squeezed juice from half a lemon
+ 1 tsp blue spirulina
+ 1 - 1.5 teaspoons of matcha powder

++ 200 g red currants
++ 100 - 150 g blackberries

Shortcrust pastry recipe
Xylitol grind / blend to dust. Pour into a large bowl, add chopped butter, flour, sugar, egg and mix thoroughly until a homogeneous consistency is obtained. Form a ball, cover with cling film in a bowl and leave in the fridge for about an hour. After this time, gently roll out the dough, preferably between two sheets of baking paper. Grease the tart with greased butter. Puncture the bottom with a fork. Bake for about 15 minutes at 180 degrees.

Sea chocolate recipe
Break the chocolates into cubes. Throw into a metal bowl over a pot of boiling water. Set to slow fire. When the chocolate begins to dissolve, slowly pour the cream, stir all the time. Add lemon juice, when the ingredients combine, you can remove the bowl of chocolate from the pot and add the matche, mix thoroughly and then add the spirulina. Mix until homogeneous, without lumps :)
Transfer to a form with shortcrust pastry. Set aside in the fridge for about an hour. After removing the top lay out with fruit :)

Outstanding taste: D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II

Składniki: 120 g masła bez laktozy 100 g cukru muscovado 50 g miodu 300 g mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko bio pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przepis: Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem.  Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę.  Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki. Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :)  EN Components: 120 g of lactose-free butter 100 g of muscovado sugar 50 g of honey 300 g of type 450 wheat flour 2 teaspoons of cinnamon 1 tablespoon gingerbread spice 1 bio egg half a teaspoon of baking soda pinch of salt Recipe: Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey....

Gofry jaglane / Millet waffels

Gofry jaglane  Składniki: - 130 g mąki jaglanej - 120 g mąki pszennej bio - 150 g mleka bez laktozy - 100 g mleka owsianego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - 4 łyżki oleju rzepakowego - 15 g zielonego mixu proszku z zielonej naci pietruszki, młodego jęczmienia, liści jarmużu - 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - szczypta soli Przepis: Oddzielić żółtka od białek, do miski wsypać mąke, mleko, proszek do pieczenia, mix, olej, cukier, sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.  Po ubiciu dodać do reszty składników i na wolnych obrotach zmiksować całość. Wlać do silikonowej formy na gofry.  Piec w 200 stopniach z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do zarumienienia. Będą gotowe jeśli gofry same wypadną z formy i nie będą wilgotne. EN Millet Waffles Components: - 130 g of millet flour - 120 g of wheat flour bio - 150 g milk without lactose - 100 g oat...

Gofry z cukinii i tapioki / Zucchini and tapioca waffles

Składniki: - 180 g cukinii - 100 g mąki z tapioki - 20 - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli himalajskiej - 2 jajka bio - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta pieprzu ziołowego Opcjonalnie: 20 - 30 g czarnuszki Przepis: Cukinie kroimy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, olej, jajka i dokładnie wymieszać całość. Opcjonalnie można dodać czarnuszki :) Piec w gofrownicy, około 8 - 10 minut. Świetnie smakują z jajkiem sadzonym lub omletem :) Wyszło około 7 sztuk :) EN Components: - 180 g zucchini - 100 g tapioca flour - 20 - 30 ml of rapeseed oil - half a teaspoon of Himalayan salt - 2 bio eggs - half a teaspoon of baking powder - a pinch of herb pepper Optional: 20-30 g black cumin Recipe: Cut and grind courgettes on a grater with medium mesh. Transfer to a large bowl, add flour, salt, baking powder, pepper, oil, eggs...