Przejdź do głównej zawartości

Power Brownie




Składniki:

- 90 g migdałów (moczone we wrzątku i obrane ze skóry)
- 160 g masła klarowanego
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakaowca z lucumą (dostępne w Rossmanie:) )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140 g ksylitolu
- 3 jajka bio
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku maca



Przepis:

Migdały, czekoladę gorzką połamaną w kostki i ziarna kakaowca z lucumą zblendować na wysokich obrotach aż do uzyskania mąki. Do naczynia przesypać całość i dodać masło klarowane, ksylitol, jajka, ekstrakt, maca i mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. 
Piec w piekarniku z termoobiegiem w 190 stopniach przez 7 minut, następnie w 180 stopniach 10 - 13 minut. Zostawić do ostygnięcia.












EN

Components:

- 90 g almonds (soaked in boiling water and peeled from the skin)
- 160 g clarified butter
- 2 tablespoons of crushed cocoa beans with lucuma (available at Rossman :))
- 1 teaspoon vanilla extract
- 140 g xylitol
- 3 bio eggs
- 1 bar of dark chocolate
- 50 g corn flour
- 1 tablespoon maca powder

Recipe:

Almond, bitter chocolate broken into cubes and cocoa beans with lucuma blend at high speed until flour is obtained. Pour the whole into the dish and add clarified butter, xylitol, eggs, extract, maca and corn flour. Mix everything thoroughly. Transfer to a square mold lined with baking paper or greased.
Bake in an oven with hot air at 190 degrees for 7 minutes, then at 180 degrees 10 - 13 minutes. Leave to cool.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II

Składniki: 120 g masła bez laktozy 100 g cukru muscovado 50 g miodu 300 g mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko bio pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przepis: Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem.  Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę.  Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki. Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :)  EN Components: 120 g of lactose-free butter 100 g of muscovado sugar 50 g of honey 300 g of type 450 wheat flour 2 teaspoons of cinnamon 1 tablespoon gingerbread spice 1 bio egg half a teaspoon of baking soda pinch of salt Recipe: Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey....

Gofry jaglane / Millet waffels

Gofry jaglane  Składniki: - 130 g mąki jaglanej - 120 g mąki pszennej bio - 150 g mleka bez laktozy - 100 g mleka owsianego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - 4 łyżki oleju rzepakowego - 15 g zielonego mixu proszku z zielonej naci pietruszki, młodego jęczmienia, liści jarmużu - 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - szczypta soli Przepis: Oddzielić żółtka od białek, do miski wsypać mąke, mleko, proszek do pieczenia, mix, olej, cukier, sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.  Po ubiciu dodać do reszty składników i na wolnych obrotach zmiksować całość. Wlać do silikonowej formy na gofry.  Piec w 200 stopniach z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do zarumienienia. Będą gotowe jeśli gofry same wypadną z formy i nie będą wilgotne. EN Millet Waffles Components: - 130 g of millet flour - 120 g of wheat flour bio - 150 g milk without lactose - 100 g oat...

Gofry z cukinii i tapioki / Zucchini and tapioca waffles

Składniki: - 180 g cukinii - 100 g mąki z tapioki - 20 - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli himalajskiej - 2 jajka bio - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta pieprzu ziołowego Opcjonalnie: 20 - 30 g czarnuszki Przepis: Cukinie kroimy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, olej, jajka i dokładnie wymieszać całość. Opcjonalnie można dodać czarnuszki :) Piec w gofrownicy, około 8 - 10 minut. Świetnie smakują z jajkiem sadzonym lub omletem :) Wyszło około 7 sztuk :) EN Components: - 180 g zucchini - 100 g tapioca flour - 20 - 30 ml of rapeseed oil - half a teaspoon of Himalayan salt - 2 bio eggs - half a teaspoon of baking powder - a pinch of herb pepper Optional: 20-30 g black cumin Recipe: Cut and grind courgettes on a grater with medium mesh. Transfer to a large bowl, add flour, salt, baking powder, pepper, oil, eggs...