Przejdź do głównej zawartości

Power Brownie




Składniki:

- 90 g migdałów (moczone we wrzątku i obrane ze skóry)
- 160 g masła klarowanego
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakaowca z lucumą (dostępne w Rossmanie:) )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140 g ksylitolu
- 3 jajka bio
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku maca



Przepis:

Migdały, czekoladę gorzką połamaną w kostki i ziarna kakaowca z lucumą zblendować na wysokich obrotach aż do uzyskania mąki. Do naczynia przesypać całość i dodać masło klarowane, ksylitol, jajka, ekstrakt, maca i mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. 
Piec w piekarniku z termoobiegiem w 190 stopniach przez 7 minut, następnie w 180 stopniach 10 - 13 minut. Zostawić do ostygnięcia.












EN

Components:

- 90 g almonds (soaked in boiling water and peeled from the skin)
- 160 g clarified butter
- 2 tablespoons of crushed cocoa beans with lucuma (available at Rossman :))
- 1 teaspoon vanilla extract
- 140 g xylitol
- 3 bio eggs
- 1 bar of dark chocolate
- 50 g corn flour
- 1 tablespoon maca powder

Recipe:

Almond, bitter chocolate broken into cubes and cocoa beans with lucuma blend at high speed until flour is obtained. Pour the whole into the dish and add clarified butter, xylitol, eggs, extract, maca and corn flour. Mix everything thoroughly. Transfer to a square mold lined with baking paper or greased.
Bake in an oven with hot air at 190 degrees for 7 minutes, then at 180 degrees 10 - 13 minutes. Leave to cool.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...