Przejdź do głównej zawartości

Power Brownie




Składniki:

- 90 g migdałów (moczone we wrzątku i obrane ze skóry)
- 160 g masła klarowanego
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakaowca z lucumą (dostępne w Rossmanie:) )
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140 g ksylitolu
- 3 jajka bio
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku maca



Przepis:

Migdały, czekoladę gorzką połamaną w kostki i ziarna kakaowca z lucumą zblendować na wysokich obrotach aż do uzyskania mąki. Do naczynia przesypać całość i dodać masło klarowane, ksylitol, jajka, ekstrakt, maca i mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. 
Piec w piekarniku z termoobiegiem w 190 stopniach przez 7 minut, następnie w 180 stopniach 10 - 13 minut. Zostawić do ostygnięcia.












EN

Components:

- 90 g almonds (soaked in boiling water and peeled from the skin)
- 160 g clarified butter
- 2 tablespoons of crushed cocoa beans with lucuma (available at Rossman :))
- 1 teaspoon vanilla extract
- 140 g xylitol
- 3 bio eggs
- 1 bar of dark chocolate
- 50 g corn flour
- 1 tablespoon maca powder

Recipe:

Almond, bitter chocolate broken into cubes and cocoa beans with lucuma blend at high speed until flour is obtained. Pour the whole into the dish and add clarified butter, xylitol, eggs, extract, maca and corn flour. Mix everything thoroughly. Transfer to a square mold lined with baking paper or greased.
Bake in an oven with hot air at 190 degrees for 7 minutes, then at 180 degrees 10 - 13 minutes. Leave to cool.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...