Przejdź do głównej zawartości

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries



 Składniki:


- 150 g masła klarowanego Ghee
- 75 g mąki jaglanej
- 75 g mąki pszennej bio
- 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego
- 3 jajka bio
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- 25 g kakao ciemne
- 20 ml mleka bez laktozy

Wierzch:

- 200 g borówek
- 2 białe czekolady
- łyżeczka niebieskiej spiruliny
- 100 g śmietanki 30 %
- sok z połówki cytryny




Przepis:


Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 170 stopniach około 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.


Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół porcji śmietanki i trochę soku z cytryny, całość mieszać dokładnie. Po czasie dodać resztę śmietanki i sok z cytryny,wymieszać. Gdy całość będzie płynna i gładka odstawić miskę z garnka. Do tego dodać niebieską spirulinę i energicznie mieszać. Gdy już będzie niebieska konsystencja, to całość wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, po około 5 - 10 minut wyjąć by dodać na wierzch borówki.I znów do lodówki aż czekolada nie ściągnie. 
I gotowe :) 
Przechowywać w lodówce, maksymalnie do 3 dni. 









EN


Components:

- 150 g of Ghee clarified butter
- 75 g of millet flour
- 75 g of organic wheat flour
- 50 g of unrefined cane sugar
- 3 bio eggs
- 1 teaspoon of baking powder
- a pinch of Himalayan salt
- 25 g dark cocoa
- 20 ml milk without lactose

Top:

- 200 g of blueberries
- 2 white chocolates
- a teaspoon of blue spirulina
- 100 g cream 30%
- juice from a lemon half

Recipe:

Add clarified butter, flour, sugar, eggs, powder, salt, cocoa and milk to the bowl. Mix whole or vigorously to obtain a smooth consistency.
Transfer to a square form, greased with butter or lined with baking paper.
Bake at 170 degrees for about 15 minutes.
Allow to cool.

After this time, boil water in a pot and put the best metal bowl on top. Break the chocolate into cubes and drop into the bowl, boiling water over a low heat. When the chocolate starts to dissolve, add half a portion of cream and a little lemon juice, mix thoroughly. After a while, add the rest of the cream and lemon juice, mix. When the whole thing is smooth and smooth, put the bowl away from the pot. Add blue spirulina to it and mix vigorously. Once it is blue, pour the whole on the cake. Put in the fridge, after about 5 - 10 minutes, remove it to add blueberries to the top. And again to the fridge until the chocolate will not download.
And ready :)
Store in a refrigerator, up to 3 days.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...