Przejdź do głównej zawartości

Pączki / Donuts






Składniki:
70 g cukru trzcinowego 
42 g świeżych drożdży
70 g masła bez laktozy
500 g mąki pszennej przesianej
190 g mleka bez laktozy
4 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
olej rzepakowy/oliwa z oliwek

Przepis:
Cukier zblendować na puder. Przełożyć do garnka, dodać pokruszone drożdże, mleko, żółtka, masło. Podgrzać do około 38 stopni, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sok z cytryny oraz sól.
Wyrobić ciasto, uformować kulę, przełożyć do miski, zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 60 minut. 
Po tym czasie rozwałkować ciasto i powykrawać szklanką koła. Z każdego urobić kulkę. Odstawić na około 30 minut.
Do garnka wlać 1/4 oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. 
Na wolnym ogniu pomału wkładać Gdy z jednej strony się zarumieni, obrócić na drugą stronę. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. 


EN


Ingredients:
70 g cane sugar
42 g fresh yeast
70 g butter without lactose
500 g sifted wheat flour
190g milk without lactose
4 yolks
3 tablespoons of lemon juice
pinch of salt
rapeseed oil / olive oil

Recipe:
Blend sugar into powder. Transfer to a pot, add crushed yeast, milk, yolks, butter. Heat to about 38 degrees, mix. Add sifted flour and lemon juice and salt.
Knead the dough, form a ball, transfer to a bowl, cover and set aside in a warm place for 30 - 60 minutes.
After this time, roll out the dough and cut out with a glass of circles. Make a ball with each one. Let stand for about 30 minutes.
Pour 1/4 rapeseed oil or olive oil into the pot.
Slowly put on slowly. When the browning is one side, turn to the other side. Put on a paper towel to drain the fat.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)