
Składniki:
70 g cukru trzcinowego
42 g świeżych drożdży
70 g masła bez laktozy
500 g mąki pszennej przesianej
190 g mleka bez laktozy
4 żółtka
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
olej rzepakowy/oliwa z oliwek
Przepis:
Cukier zblendować na puder. Przełożyć do garnka, dodać pokruszone drożdże, mleko, żółtka, masło. Podgrzać do około 38 stopni, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sok z cytryny oraz sól.
Wyrobić ciasto, uformować kulę, przełożyć do miski, zakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 60 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i powykrawać szklanką koła. Z każdego urobić kulkę. Odstawić na około 30 minut.
Do garnka wlać 1/4 oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Na wolnym ogniu pomału wkładać Gdy z jednej strony się zarumieni, obrócić na drugą stronę. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
EN
Ingredients:
70 g cane sugar
42 g fresh yeast
70 g butter without lactose
500 g sifted wheat flour
190g milk without lactose
4 yolks
3 tablespoons of lemon juice
pinch of salt
rapeseed oil / olive oil
Recipe:
Blend sugar into powder. Transfer to a pot, add crushed yeast, milk, yolks, butter. Heat to about 38 degrees, mix. Add sifted flour and lemon juice and salt.
Knead the dough, form a ball, transfer to a bowl, cover and set aside in a warm place for 30 - 60 minutes.
After this time, roll out the dough and cut out with a glass of circles. Make a ball with each one. Let stand for about 30 minutes.
Pour 1/4 rapeseed oil or olive oil into the pot.
Slowly put on slowly. When the browning is one side, turn to the other side. Put on a paper towel to drain the fat.
Komentarze
Prześlij komentarz