Składniki:
220 g ciepłej wody
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
130 g mąki pszennej bio typ 550
40 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
Wierzch:
sos pomidorowy
8 - 12 pomidorków koktajlowych
mozzarella light 125 g
ser tylżycki w kostce 250 g
czosnek 4 ząbki
mała cebula
bazylia, oregano suszone
sól
Przepis:
Do garnka wlać gorącą wodę i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie, aby drożdże się rozpuściły.
Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową i pszenną, dolać wodę z drożdżami, dodać oliwę z oliwek, sól i cukier i wyrabiać ciasto.
Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w dużej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
Potem ręcznie ułożyć w formie przyciskając boki. Wyrobione ciasto wystarczy na dwie duże pizze :)
Wierzch po nakłuwać widelcem. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć mozzarelle, pomidorki, czosnek, cebulę a na wierzch ser starty. Posypać przyprawami.
Piec w 220 stopniach około 45 - 60 minut. Na początku z termoobiegiem w później pieczenie dół :)
EN
Ingredients:
220 g hot water
300 g wholegrain spelled flour
130 g organic wheat flour type 550
40 g olive oil
1 teaspoon of sugar
30 g fresh yeast
1 teaspoon of Himalayan or sea salt
Top:
tomato sauce
8 - 12 cherry tomatoes
light mozzarella 125 g
dill cheese diced 250 g
garlic 4 cloves
small onion
basil, dried oregano
salt
Recipe:
Pour hot water into the pot and add crushed yeast. Mix thoroughly so that the yeast dissolves.
Pour spelled and wheat flour into a large bowl, add water with yeast, add olive oil, salt and sugar and knead the dough.
Form a ball and leave to rise in a large bowl covered in a warm place for about an hour.
Then place the mold by hand pressing the sides. The kneaded dough is enough for two large pizzas :)
Puncture the top with a fork. Spread with tomato sauce, arrange mozzarella, tomatoes, garlic, onion and grated cheese on top. Sprinkle with spices.
Bake at 220 degrees for about 45 - 60 minutes. At first with hot air, then baking down :)
Komentarze
Prześlij komentarz