Przejdź do głównej zawartości

Pizza na cieście orkiszowym / Pizza on spelled dough



Składniki:
220 g ciepłej wody
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
130 g mąki pszennej bio typ 550
40 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej

Wierzch:
sos pomidorowy
8 - 12 pomidorków koktajlowych
mozzarella light 125 g
ser tylżycki w kostce 250 g
czosnek 4 ząbki
mała cebula
bazylia, oregano suszone
sól

Przepis:
Do garnka wlać gorącą wodę i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie, aby drożdże się rozpuściły. 
Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową i pszenną, dolać wodę z drożdżami, dodać oliwę z oliwek, sól i cukier i wyrabiać ciasto. 
Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w dużej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na około godzinę.
Potem ręcznie ułożyć w formie przyciskając boki. Wyrobione ciasto wystarczy na dwie duże pizze :) 

Wierzch po nakłuwać widelcem. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć mozzarelle, pomidorki, czosnek, cebulę a na wierzch ser starty. Posypać przyprawami. 

Piec w 220 stopniach około 45 - 60 minut. Na początku z termoobiegiem w później pieczenie dół :)


EN

Ingredients:
220 g hot water
300 g wholegrain spelled flour
130 g organic wheat flour type 550
40 g olive oil
1 teaspoon of sugar
30 g fresh yeast
1 teaspoon of Himalayan or sea salt

Top:
tomato sauce
8 - 12 cherry tomatoes
light mozzarella 125 g
dill cheese diced 250 g
garlic 4 cloves
small onion
basil, dried oregano
salt

Recipe:
Pour hot water into the pot and add crushed yeast. Mix thoroughly so that the yeast dissolves.
Pour spelled and wheat flour into a large bowl, add water with yeast, add olive oil, salt and sugar and knead the dough.
Form a ball and leave to rise in a large bowl covered in a warm place for about an hour.
Then place the mold by hand pressing the sides. The kneaded dough is enough for two large pizzas :)

Puncture the top with a fork. Spread with tomato sauce, arrange mozzarella, tomatoes, garlic, onion and grated cheese on top. Sprinkle with spices.

Bake at 220 degrees for about 45 - 60 minutes. At first with hot air, then baking down :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...