Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa / Carrot cake




Składniki:
470 g świeżej marchewki
3 jajka bio
100 g cukru muscovado
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g orzechów włoskich
40 ml oleju rzepakowego
4 łyżeczki cynamonu
100 g mąki jaglanej
100 g mąki pszennej bio typ 550
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g masła bez laktozy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej


Przepis:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Jajka utrzeć z cukrem muscovado i waniliowym oraz roztopionym masłem. 
Do dużej miski przesypać utartą marchew i dodać utarte jajka. 
Wymieszać, dodać olej rzepakowy, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawy, sól mąke jaglaną i pszenną. Wymieszać dokładnie. Orzechy włoskie posiekać i dodać do całości. 

Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. 
Piec w 170 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut. 
Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia. 
Oblać wybraną przez siebie polewą :) Każda będzie pasować :)



EN


Ingredients:
470 g fresh carrots
3 bio eggs
100 g muscovado sugar
2 teaspoons of vanilla sugar
100 g walnuts
40 ml rapeseed oil
4 teaspoons cinnamon
100 g millet flour
100 g organic wheat flour type 550
1 teaspoon of seasoning
1 teaspoon gingerbread spice
50 g butter without lactose
2 spoons of baking powder
a pinch of sea salt


Recipe:
Peel and grate carrots on a small mesh.
Beat eggs with muscovado and vanilla sugar and melted butter.
Pour the grated carrot into a large bowl and add the grated eggs.
Mix, add rapeseed oil, baking powder, cinnamon, spices, salt, millet and wheat flour. Mix thoroughly. Chop the walnuts and add to the whole.

Pour the dough into a butter greased form.
Bake at 170 degrees (hot air) for about 60 minutes.
After removing, allow to cool.
Cover with the coating of your choice :) Each will suit :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...