Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa / Carrot cake




Składniki:
470 g świeżej marchewki
3 jajka bio
100 g cukru muscovado
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g orzechów włoskich
40 ml oleju rzepakowego
4 łyżeczki cynamonu
100 g mąki jaglanej
100 g mąki pszennej bio typ 550
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50 g masła bez laktozy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej


Przepis:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
Jajka utrzeć z cukrem muscovado i waniliowym oraz roztopionym masłem. 
Do dużej miski przesypać utartą marchew i dodać utarte jajka. 
Wymieszać, dodać olej rzepakowy, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawy, sól mąke jaglaną i pszenną. Wymieszać dokładnie. Orzechy włoskie posiekać i dodać do całości. 

Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. 
Piec w 170 stopniach (termoobieg) przez około 60 minut. 
Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia. 
Oblać wybraną przez siebie polewą :) Każda będzie pasować :)



EN


Ingredients:
470 g fresh carrots
3 bio eggs
100 g muscovado sugar
2 teaspoons of vanilla sugar
100 g walnuts
40 ml rapeseed oil
4 teaspoons cinnamon
100 g millet flour
100 g organic wheat flour type 550
1 teaspoon of seasoning
1 teaspoon gingerbread spice
50 g butter without lactose
2 spoons of baking powder
a pinch of sea salt


Recipe:
Peel and grate carrots on a small mesh.
Beat eggs with muscovado and vanilla sugar and melted butter.
Pour the grated carrot into a large bowl and add the grated eggs.
Mix, add rapeseed oil, baking powder, cinnamon, spices, salt, millet and wheat flour. Mix thoroughly. Chop the walnuts and add to the whole.

Pour the dough into a butter greased form.
Bake at 170 degrees (hot air) for about 60 minutes.
After removing, allow to cool.
Cover with the coating of your choice :) Each will suit :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...