Przejdź do głównej zawartości

Tarta z białą czekoladą i granatem / Tart with white chocolate and pomegranate


Składniki:
Ciasto
400 g mąki pszennej bio
260 g masła
3 żółtka
30 stevii

Wierzch
2 tabliczki białej czekolady
100 g śmietanki 18 % lub 30 %
pół cytryny
1 granat


Przepis:
Żółtka utrzeć ze stevią. 
Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło i utarte żółtka. Ugniatać rękoma aż do połączenia się składników.
Utworzyć kulę i zawiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki na około godzinę. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę na tartę. 
Środek po nakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 10 - 15 minut, aż do zarumienienia. 
Pozostawić do ostygnięcia.

Wstawić wodę w garnku na wolnym ogniu. Położyć na garnku metalową miskę i wsypać kawałki czekolady. Dodać połowę śmietanki i mieszać, aż zaczną się łączyć. Dodać resztę śmietanki. Wycisnąć sok z połówki cytryny i wlać do rozpuszczonej czekolady. Mieszać dokładnie. Całość przelać do tarty. Wstawić do lodówki  na kilka godzin, albo najlepiej na noc. Po wyjęciu można dodać na wierzch granat. 

Gotowe :)




EN


Ingredients:
Cake
400 g organic wheat flour
260 g butter
3 yolks
30 stevia

Top
2 bars of white chocolate
100 g cream 18% or 30%
half a lemon
1 grenade


Recipe:
Beat the yolks with Stevia.
Pour the sifted flour into the dish, add chopped butter and grated yolks. Knead with your hands until the ingredients combine.
Form a ball and put it in a plastic wrap in the fridge for about an hour.

After removing from the fridge, roll the dough thinly between two sheets of baking paper  Put a butter tart on a greased form.
Puncture with a fork. Bake at 180 degrees for about 10 - 15 minutes, until browning.
Leave to cool.

Put water in a saucepan on a slow fire. Put a metal bowl on the pan and add chocolate pieces. Add half the cream and mix until they come together. Add the rest of the cream. Squeeze the juice from half a lemon and pour into melted chocolate. Mix thoroughly. Transfer it to the tarts. Put in the fridge for a few hours, or preferably overnight. After removing, you can add a grenade on top.

Ready :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...