Przejdź do głównej zawartości

Tarta z białą czekoladą i granatem / Tart with white chocolate and pomegranate


Składniki:
Ciasto
400 g mąki pszennej bio
260 g masła
3 żółtka
30 stevii

Wierzch
2 tabliczki białej czekolady
100 g śmietanki 18 % lub 30 %
pół cytryny
1 granat


Przepis:
Żółtka utrzeć ze stevią. 
Do naczynia wsypać przesianą mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło i utarte żółtka. Ugniatać rękoma aż do połączenia się składników.
Utworzyć kulę i zawiniętą w folię spożywczą włożyć do lodówki na około godzinę. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć na wysmarowaną masłem formę na tartę. 
Środek po nakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 10 - 15 minut, aż do zarumienienia. 
Pozostawić do ostygnięcia.

Wstawić wodę w garnku na wolnym ogniu. Położyć na garnku metalową miskę i wsypać kawałki czekolady. Dodać połowę śmietanki i mieszać, aż zaczną się łączyć. Dodać resztę śmietanki. Wycisnąć sok z połówki cytryny i wlać do rozpuszczonej czekolady. Mieszać dokładnie. Całość przelać do tarty. Wstawić do lodówki  na kilka godzin, albo najlepiej na noc. Po wyjęciu można dodać na wierzch granat. 

Gotowe :)




EN


Ingredients:
Cake
400 g organic wheat flour
260 g butter
3 yolks
30 stevia

Top
2 bars of white chocolate
100 g cream 18% or 30%
half a lemon
1 grenade


Recipe:
Beat the yolks with Stevia.
Pour the sifted flour into the dish, add chopped butter and grated yolks. Knead with your hands until the ingredients combine.
Form a ball and put it in a plastic wrap in the fridge for about an hour.

After removing from the fridge, roll the dough thinly between two sheets of baking paper  Put a butter tart on a greased form.
Puncture with a fork. Bake at 180 degrees for about 10 - 15 minutes, until browning.
Leave to cool.

Put water in a saucepan on a slow fire. Put a metal bowl on the pan and add chocolate pieces. Add half the cream and mix until they come together. Add the rest of the cream. Squeeze the juice from half a lemon and pour into melted chocolate. Mix thoroughly. Transfer it to the tarts. Put in the fridge for a few hours, or preferably overnight. After removing, you can add a grenade on top.

Ready :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)