Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe muffinki / Breakfast Muffins




Składniki:
70 g płatków owsianych
60 g mąki jaglanej
2 jajka bio
100 g masła bez laktozy
pół szklanki suszonej żurawiny
2 - 3 łyżki ksylitolu
pół szklanki mleka owsianego
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki mąki z tapioki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 - 40 g czekoladek deserowych
szczypta soli
łyżka pyłku kwiatowego
1 łyżka przyprawy Oatmeal spice od Just Spices 

Przepis:
Masło roztopić i przełożyć do dużej miski, dodać resztę składników, mieszać, na samym końcu dodać żurawinę i czekoladki i delikatnie wymieszać. 
Piec w 170 stopniach około 30 minut, pozostawić do ostygnięcia :)

Zdrowe śniadanie, pełne witamin i minerałów, dużo energii od samego rana :)


EN


Ingredients:
70 g oat flakes
60 g millet flour
2 organic eggs
100 g butter without lactose
half a cup of dried cranberry
2-3 tablespoons of xylitol
half a cup of oat milk
half a teaspoon of cinnamon
half a cup of tapioca flour
half a teaspoon of baking powder
30 - 40 g dessert chocolates
pinch of salt
spoon of pollen
1 tablespoon of Oatmeal spice from Just Spices

Recipe:
Melt butter and put into a large bowl, add the rest of the ingredients, mix, add cranberries and chocolates at the very end and mix gently.
Bake at 170 degrees for about 30 minutes, leave to cool :)

A healthy breakfast, full of vitamins and minerals, lots of energy from the very morning :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...