Przejdź do głównej zawartości

Śniadaniowe muffinki / Breakfast Muffins




Składniki:
70 g płatków owsianych
60 g mąki jaglanej
2 jajka bio
100 g masła bez laktozy
pół szklanki suszonej żurawiny
2 - 3 łyżki ksylitolu
pół szklanki mleka owsianego
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki mąki z tapioki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 - 40 g czekoladek deserowych
szczypta soli
łyżka pyłku kwiatowego
1 łyżka przyprawy Oatmeal spice od Just Spices 

Przepis:
Masło roztopić i przełożyć do dużej miski, dodać resztę składników, mieszać, na samym końcu dodać żurawinę i czekoladki i delikatnie wymieszać. 
Piec w 170 stopniach około 30 minut, pozostawić do ostygnięcia :)

Zdrowe śniadanie, pełne witamin i minerałów, dużo energii od samego rana :)


EN


Ingredients:
70 g oat flakes
60 g millet flour
2 organic eggs
100 g butter without lactose
half a cup of dried cranberry
2-3 tablespoons of xylitol
half a cup of oat milk
half a teaspoon of cinnamon
half a cup of tapioca flour
half a teaspoon of baking powder
30 - 40 g dessert chocolates
pinch of salt
spoon of pollen
1 tablespoon of Oatmeal spice from Just Spices

Recipe:
Melt butter and put into a large bowl, add the rest of the ingredients, mix, add cranberries and chocolates at the very end and mix gently.
Bake at 170 degrees for about 30 minutes, leave to cool :)

A healthy breakfast, full of vitamins and minerals, lots of energy from the very morning :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)