Przejdź do głównej zawartości

Cienkie naleśniki / Thin pancakes




Składniki:
50g masła bez laktozy
300 ml mleka bez laktozy 3,2%
300 ml napoju z orzechów laskowych
4 jajka
270 g mąki pszennej bio
szczypta soli

+ opcjonalnie kakao w proszku (kakaowe naleśniki)

Przepis:
Roztopione masło przełożyć do dużej miski. Dodać mleko i napój, 4 jajka i przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Całość miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić chociaż na 30 minut.

Smażyć na bardzo wolnym ogniu, najlepiej na patelni beztłuszczowej :)



EN


Ingredients:
50g butter without lactose
300 ml lactose free milk 3.2%
300 ml hazelnut drink
4 eggs
270 g organic wheat flour
pinch of salt

+ optional cocoa powder (cocoa pancakes)

Recipe:
Transfer the melted butter into a large bowl. Add milk and a drink, 4 eggs and sifted flour and a pinch of salt. Mix everything until a homogeneous consistency is obtained. Let stand for at least 30 minutes.

Fry on a very slow fire, preferably in a non-fat pan :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...