Składniki:
110 g migdałów
100 g masła
100 g mąki pszennej bio
20 g czarnego kakao
20 g stevii
+ 100 g orzechów brazylijskich
+ 3 tabliczki mlecznej czekolady
+ 100 ml śmietanki 30%
Przepis:
Migdały moczymy w gorącej wodzie kilkanaście minut. Po tym czasie skórki można łatwo zdjąć. Obrane migdały blendujemy na mąkę. Przekładamy do dużej miski i dodajemy pokrojone na kawałki masło, przesianą mąkę, kakao i stevie.
Wyrabiamy rękoma aż całość się połączy.
Do wysmarowanej masłem formy przekładamy ciasto i ugniatamy palcami aby nie było za grube. Środek nakłuwamy widelcem. Jeśli podczas pieczenie ciasto się uniesie to można uchylić na chwilę piekarnik i po nakłuwać w danym miejscu.
Do ilości składników w tym przepisie użyłam małej foremki serce i średniej formy niskiej na tarte. Wy możecie użyć dużą oryginalną formę na tartę aby wykorzystać ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
W misce nad garnkiem z gotującą się na wolnym ogniu wodą przekładamy kostki czekolady, dodajemy pomału śmietankę. Na spód formy możemy poukładać wymoczone wcześniej we wodzie orzechy brazylijskie. Czekoladę i śmietankę mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Zdejmujemy z garnka i przelewamy do formy. Na górę układamy resztę orzechów.
Wstawimy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ponieważ ciasto nie będzie się kruszyć :)
EN
Ingredients:
110 g almonds
100 g butter
100 g organic wheat flour
20 g black cocoa
20 g Stevia
+ 100 g Brazil nuts
+ 3 bars of milk chocolate
+ 100 ml 30% cream
Recipe:
Soak the almonds in hot water for several minutes. After this time, the skins can be easily removed. Blend the peeled almonds into flour. Transfer to a large bowl and add chopped butter, sifted flour, cocoa and stevia.
We knead with our hands until the whole connects.
Put the dough into the butter-smeared form and knead with your fingers so that it is not too thick. The center is punctured with a fork. If the dough rises during baking, you can open the oven for a moment and prick it in the given place.
For the amount of ingredients in this recipe I used a small heart mold and medium low grated form. You can use a large original form for tart to use the dough.
We bake at 180 degrees for about 15 minutes. We leave to cool.
In a bowl over a pot with simmering water translate the cubes of chocolate, add the cream slowly. At the bottom of the form we can arrange brazil nuts soaked in water before. Mix the chocolate and cream until everything dissolves and merges. Remove from the pot and pour into form. We put the rest of the nuts on top.
We'll put in the fridge. Preferably for the whole night because the cake will not crumble :)
110 g migdałów
100 g masła
100 g mąki pszennej bio
20 g czarnego kakao
20 g stevii
+ 100 g orzechów brazylijskich
+ 3 tabliczki mlecznej czekolady
+ 100 ml śmietanki 30%
Przepis:
Migdały moczymy w gorącej wodzie kilkanaście minut. Po tym czasie skórki można łatwo zdjąć. Obrane migdały blendujemy na mąkę. Przekładamy do dużej miski i dodajemy pokrojone na kawałki masło, przesianą mąkę, kakao i stevie.

Do wysmarowanej masłem formy przekładamy ciasto i ugniatamy palcami aby nie było za grube. Środek nakłuwamy widelcem. Jeśli podczas pieczenie ciasto się uniesie to można uchylić na chwilę piekarnik i po nakłuwać w danym miejscu.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
W misce nad garnkiem z gotującą się na wolnym ogniu wodą przekładamy kostki czekolady, dodajemy pomału śmietankę. Na spód formy możemy poukładać wymoczone wcześniej we wodzie orzechy brazylijskie. Czekoladę i śmietankę mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Zdejmujemy z garnka i przelewamy do formy. Na górę układamy resztę orzechów.
Wstawimy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ponieważ ciasto nie będzie się kruszyć :)
EN
Ingredients:
110 g almonds
100 g butter
100 g organic wheat flour
20 g black cocoa
20 g Stevia
+ 100 g Brazil nuts
+ 3 bars of milk chocolate
+ 100 ml 30% cream
Recipe:
Soak the almonds in hot water for several minutes. After this time, the skins can be easily removed. Blend the peeled almonds into flour. Transfer to a large bowl and add chopped butter, sifted flour, cocoa and stevia.
We knead with our hands until the whole connects.
Put the dough into the butter-smeared form and knead with your fingers so that it is not too thick. The center is punctured with a fork. If the dough rises during baking, you can open the oven for a moment and prick it in the given place.
For the amount of ingredients in this recipe I used a small heart mold and medium low grated form. You can use a large original form for tart to use the dough.
We bake at 180 degrees for about 15 minutes. We leave to cool.
In a bowl over a pot with simmering water translate the cubes of chocolate, add the cream slowly. At the bottom of the form we can arrange brazil nuts soaked in water before. Mix the chocolate and cream until everything dissolves and merges. Remove from the pot and pour into form. We put the rest of the nuts on top.
We'll put in the fridge. Preferably for the whole night because the cake will not crumble :)
Komentarze
Prześlij komentarz