Przejdź do głównej zawartości

Czarna tarta z czekoladą i orzechami / Black tart with chocolate and nuts

Składniki:
110 g migdałów
100 g masła
100 g mąki pszennej bio
20 g czarnego kakao
20 g stevii
+ 100 g orzechów brazylijskich
+ 3 tabliczki mlecznej czekolady
+ 100 ml śmietanki 30%

Przepis:
Migdały moczymy w gorącej wodzie kilkanaście minut. Po tym czasie skórki można łatwo zdjąć. Obrane migdały blendujemy na mąkę. Przekładamy do dużej miski i dodajemy pokrojone na kawałki masło, przesianą mąkę, kakao i stevie. 
Wyrabiamy rękoma aż całość się połączy. 
Do wysmarowanej masłem formy przekładamy ciasto i ugniatamy palcami aby nie było za grube. Środek nakłuwamy widelcem. Jeśli podczas pieczenie ciasto się uniesie to można uchylić na chwilę piekarnik i po nakłuwać w danym miejscu.

Do ilości składników w tym przepisie użyłam małej foremki serce i średniej formy niskiej na tarte. Wy możecie użyć dużą oryginalną formę na tartę aby wykorzystać ciasto. 
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. 

W misce nad garnkiem z gotującą się na  wolnym ogniu wodą przekładamy kostki czekolady, dodajemy pomału śmietankę. Na spód formy możemy poukładać wymoczone wcześniej we wodzie orzechy brazylijskie. Czekoladę i śmietankę mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Zdejmujemy z garnka i przelewamy do formy. Na górę układamy resztę orzechów. 
Wstawimy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ponieważ ciasto nie będzie się kruszyć :) 


EN

Ingredients:
110 g almonds
100 g butter
100 g organic wheat flour
20 g black cocoa
20 g Stevia

+ 100 g Brazil nuts
+ 3 bars of milk chocolate
+ 100 ml 30% cream

Recipe:
Soak the almonds in hot water for several minutes. After this time, the skins can be easily removed. Blend the peeled almonds into flour. Transfer to a large bowl and add chopped butter, sifted flour, cocoa and stevia.
We knead with our hands until the whole connects.

Put the dough into the butter-smeared form and knead with your fingers so that it is not too thick. The center is punctured with a fork. If the dough rises during baking, you can open the oven for a moment and prick it in the given place.

For the amount of ingredients in this recipe I used a small heart mold and medium low grated form. You can use a large original form for tart to use the dough.
We bake at 180 degrees for about 15 minutes. We leave to cool.

In a bowl over a pot with simmering water translate the cubes of chocolate, add the cream slowly. At the bottom of the form we can arrange brazil nuts soaked in water before. Mix the chocolate and cream until everything dissolves and merges. Remove from the pot and pour into form. We put the rest of the nuts on top.
We'll put in the fridge. Preferably for the whole night because the cake will not crumble :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...