Przejdź do głównej zawartości

Czarna tarta z czekoladą i orzechami / Black tart with chocolate and nuts

Składniki:
110 g migdałów
100 g masła
100 g mąki pszennej bio
20 g czarnego kakao
20 g stevii
+ 100 g orzechów brazylijskich
+ 3 tabliczki mlecznej czekolady
+ 100 ml śmietanki 30%

Przepis:
Migdały moczymy w gorącej wodzie kilkanaście minut. Po tym czasie skórki można łatwo zdjąć. Obrane migdały blendujemy na mąkę. Przekładamy do dużej miski i dodajemy pokrojone na kawałki masło, przesianą mąkę, kakao i stevie. 
Wyrabiamy rękoma aż całość się połączy. 
Do wysmarowanej masłem formy przekładamy ciasto i ugniatamy palcami aby nie było za grube. Środek nakłuwamy widelcem. Jeśli podczas pieczenie ciasto się uniesie to można uchylić na chwilę piekarnik i po nakłuwać w danym miejscu.

Do ilości składników w tym przepisie użyłam małej foremki serce i średniej formy niskiej na tarte. Wy możecie użyć dużą oryginalną formę na tartę aby wykorzystać ciasto. 
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. 

W misce nad garnkiem z gotującą się na  wolnym ogniu wodą przekładamy kostki czekolady, dodajemy pomału śmietankę. Na spód formy możemy poukładać wymoczone wcześniej we wodzie orzechy brazylijskie. Czekoladę i śmietankę mieszamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Zdejmujemy z garnka i przelewamy do formy. Na górę układamy resztę orzechów. 
Wstawimy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ponieważ ciasto nie będzie się kruszyć :) 


EN

Ingredients:
110 g almonds
100 g butter
100 g organic wheat flour
20 g black cocoa
20 g Stevia

+ 100 g Brazil nuts
+ 3 bars of milk chocolate
+ 100 ml 30% cream

Recipe:
Soak the almonds in hot water for several minutes. After this time, the skins can be easily removed. Blend the peeled almonds into flour. Transfer to a large bowl and add chopped butter, sifted flour, cocoa and stevia.
We knead with our hands until the whole connects.

Put the dough into the butter-smeared form and knead with your fingers so that it is not too thick. The center is punctured with a fork. If the dough rises during baking, you can open the oven for a moment and prick it in the given place.

For the amount of ingredients in this recipe I used a small heart mold and medium low grated form. You can use a large original form for tart to use the dough.
We bake at 180 degrees for about 15 minutes. We leave to cool.

In a bowl over a pot with simmering water translate the cubes of chocolate, add the cream slowly. At the bottom of the form we can arrange brazil nuts soaked in water before. Mix the chocolate and cream until everything dissolves and merges. Remove from the pot and pour into form. We put the rest of the nuts on top.
We'll put in the fridge. Preferably for the whole night because the cake will not crumble :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...