Przejdź do głównej zawartości

Mini donuty w polewie jagodowo czekoladowej / Mini donuts in blueberry chocolate coating




Składniki:
- 100 g masło bez laktozy
- 100 g mąka pszenna bio
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka bio
- 100 ml mleka owsianego
- szczypta soli



Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady jagodowej
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- 50 ml śmietanki 30 % bez laktozy

Przepis:
Masło lekko rozpuścić. Do dużej miski dodawać po kolei składniki, mieszać energicznie lub użyć miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Gotowe ciasto wylewałam do maszynki do pieczenia donutów. 
Można upiec w piekarniku w formach silikonowych do donutów. Temperatura 170 - 180 stopni, piec aż do urośnięcia i zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
Na wolnym ogniu ustawić garnek z wodą. Na garnek ustawić metalową miskę i połamać czekoladę na kostki, wrzucić do miski i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Z czasem dodać trochę śmietanki, sok z cytryny. Gdy całość się rozpuści, dodać resztę śmietany i energicznie mieszać. Konsystencja musi być spójna. 

Zdjąć miskę z garnka i na ostygnięte donuty wylewać pomału polewę. 
Wstawić do lodówki, aby polewa zastygła. 
Gotowe :D





EN


Components:
- 100 g butter without lactose
- 100 g bio wheat flour
- 16 g vanilla sugar
- 80 g of cane sugar
- 1 tablespoon of clarified butter
- 1 teaspoon of baking powder
- 2 bio eggs
- 100 ml of oat milk
- pinch of salt

Topping:
- 1 plate of white chocolate
- juice from a squeezed lemon half
- 50 ml of cream 30% without lactose

Recipe:
Lightly dissolve the butter. Add the ingredients to the large bowl one by one, mix well, or use the mixer to obtain a smooth consistency.
I poured ready dough into a donut baking machine.
You can bake in the oven in silicone forms for donuts. Temperature 170 - 180 degrees, bake until brown and golden. Set aside to cool.

Topping:
Simmer the pot with water. Put a metal bowl on a pot and break the chocolate into cubes, drop into a bowl and wait until it begins to dissolve. Over time, add some cream, lemon juice. When all is dissolved, add the rest of the cream and stir vigorously. The consistency must be consistent.

Remove the bowl from the pot and pour the topping on the cooled donuts.
Put in the fridge so that the topping freezes.
Ready: D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...