Składniki:
- 100 g masło bez laktozy
- 100 g mąka pszenna bio
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka bio
- 100 ml mleka owsianego
- szczypta soli
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady jagodowej
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- 50 ml śmietanki 30 % bez laktozy
Przepis:
Masło lekko rozpuścić. Do dużej miski dodawać po kolei składniki, mieszać energicznie lub użyć miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowe ciasto wylewałam do maszynki do pieczenia donutów.
Można upiec w piekarniku w formach silikonowych do donutów. Temperatura 170 - 180 stopni, piec aż do urośnięcia i zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
Polewa:
Na wolnym ogniu ustawić garnek z wodą. Na garnek ustawić metalową miskę i połamać czekoladę na kostki, wrzucić do miski i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Z czasem dodać trochę śmietanki, sok z cytryny. Gdy całość się rozpuści, dodać resztę śmietany i energicznie mieszać. Konsystencja musi być spójna.
Zdjąć miskę z garnka i na ostygnięte donuty wylewać pomału polewę.
Wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.
Gotowe :D
EN
Components:
- 100 g butter without lactose
- 100 g bio wheat flour
- 16 g vanilla sugar
- 80 g of cane sugar
- 1 tablespoon of clarified butter
- 1 teaspoon of baking powder
- 2 bio eggs
- 100 ml of oat milk
- pinch of salt
Topping:
- 1 plate of white chocolate
- juice from a squeezed lemon half
- 50 ml of cream 30% without lactose
Recipe:
Lightly dissolve the butter. Add the ingredients to the large bowl one by one, mix well, or use the mixer to obtain a smooth consistency.
I poured ready dough into a donut baking machine.
You can bake in the oven in silicone forms for donuts. Temperature 170 - 180 degrees, bake until brown and golden. Set aside to cool.
Topping:
Simmer the pot with water. Put a metal bowl on a pot and break the chocolate into cubes, drop into a bowl and wait until it begins to dissolve. Over time, add some cream, lemon juice. When all is dissolved, add the rest of the cream and stir vigorously. The consistency must be consistent.
Remove the bowl from the pot and pour the topping on the cooled donuts.
Put in the fridge so that the topping freezes.
Ready: D
Komentarze
Prześlij komentarz