Przejdź do głównej zawartości

Mini donuty w polewie jagodowo czekoladowej / Mini donuts in blueberry chocolate coating




Składniki:
- 100 g masło bez laktozy
- 100 g mąka pszenna bio
- 16 g cukru waniliowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka bio
- 100 ml mleka owsianego
- szczypta soli



Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady jagodowej
- sok z wyciśniętej połówki cytryny
- 50 ml śmietanki 30 % bez laktozy

Przepis:
Masło lekko rozpuścić. Do dużej miski dodawać po kolei składniki, mieszać energicznie lub użyć miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Gotowe ciasto wylewałam do maszynki do pieczenia donutów. 
Można upiec w piekarniku w formach silikonowych do donutów. Temperatura 170 - 180 stopni, piec aż do urośnięcia i zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
Na wolnym ogniu ustawić garnek z wodą. Na garnek ustawić metalową miskę i połamać czekoladę na kostki, wrzucić do miski i poczekać aż zacznie się rozpuszczać. Z czasem dodać trochę śmietanki, sok z cytryny. Gdy całość się rozpuści, dodać resztę śmietany i energicznie mieszać. Konsystencja musi być spójna. 

Zdjąć miskę z garnka i na ostygnięte donuty wylewać pomału polewę. 
Wstawić do lodówki, aby polewa zastygła. 
Gotowe :D





EN


Components:
- 100 g butter without lactose
- 100 g bio wheat flour
- 16 g vanilla sugar
- 80 g of cane sugar
- 1 tablespoon of clarified butter
- 1 teaspoon of baking powder
- 2 bio eggs
- 100 ml of oat milk
- pinch of salt

Topping:
- 1 plate of white chocolate
- juice from a squeezed lemon half
- 50 ml of cream 30% without lactose

Recipe:
Lightly dissolve the butter. Add the ingredients to the large bowl one by one, mix well, or use the mixer to obtain a smooth consistency.
I poured ready dough into a donut baking machine.
You can bake in the oven in silicone forms for donuts. Temperature 170 - 180 degrees, bake until brown and golden. Set aside to cool.

Topping:
Simmer the pot with water. Put a metal bowl on a pot and break the chocolate into cubes, drop into a bowl and wait until it begins to dissolve. Over time, add some cream, lemon juice. When all is dissolved, add the rest of the cream and stir vigorously. The consistency must be consistent.

Remove the bowl from the pot and pour the topping on the cooled donuts.
Put in the fridge so that the topping freezes.
Ready: D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...