Przejdź do głównej zawartości

Sernik jaglany / Millet cheesecake













Składniki:

500 g sera mascarpone 
30 g masła 
100 g mąki jaglanej
1 paczka budyniu jagodowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
16 g cukru waniliowego
1 danio waniliowe
2 jajka bio
70 g cukru trzcinowego nierafinowanego
15 g sproszkowanego buraka

Przepis:

Do roztopionego w misce masła dodać ser mascarpone, budyń, ekstrakt, cukier waniliowy i trzcinowy, danio. Całość miksować, dodać żółtka, mąkę jaglaną i buraka. Białka ubić na sztywno. Dodać do reszty składników delikatnie mieszając. 

Całość przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i uprzednio wysmarowanej masłem. 
Piec w 160 stopniach około godziny, sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone, może być wilgotne ponieważ po ostygnięciu dzięki kaszy jaglanej sernik będzie zbity, nie rozpadnie się i trochę wysuszy. 
Co jakiś czas otwierać drzwi piekarnika aby sernik nie wyrósł za bardzo. Można zmniejszyć temperaturę pieczenia ale wtedy wydłuży się czas pieczenia.

Potem zostawić do ostygnięcia na kratce. 


EN


Ingredients:

500 g mascarpone cheese
30 g butter
100 g millet flour
1 packet of blueberry pudding
1 tbsp vanilla extract
16 g vanilla sugar
1 vanilla dish
2 organic eggs
70 g raw cane sugar
15 g beetroot powder

Recipe:

To the butter melted in a bowl, add mascarpone cheese, pudding, extract, vanilla and cane sugar, danio. Mix everything, add yolks, millet flour and beetroot. Proteins beat stiffly. Add the rest of the ingredients by mixing gently.

Transfer everything to a round mold lined with baking paper and previously greased with butter.
Bake at 160 degrees for about an hour, check with a stick if it is baked, it can be moist because after cooling thanks to millet, the cheesecake will be whipped, will not fall apart and dry a little.
Open the oven door from time to time so that the cheesecake does not rise too much. You can reduce the baking temperature but then the baking time will be longer.

Then leave to cool on the grill.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...