Składniki:
100 g suszonych daktyli
60 g masła bez laktozy
100 g mąki z tapioki
2 jajka bio
100 ml mleka bez laktozy
40 g mąki pszennej bio
10 - 20 g stevii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli himalajskiej
Przepis:
Daktyle wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Moczymy około 10 minut. Odcedzamy i blendujemy.
Masło rozpuszczamy, dodajemy zblendowane daktyle, żółtka jaj, mleko, mąki, proszek do pieczenia, stevie, sól. Mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i gotowe.
Gofry pieczemy w maszynce do pieczenia gofrów.
Z przepisu wyjdzie około 6 dużych gofrów :)
EN
Ingredients:
100 g dried dates
60 g butter without lactose
100 g tapioca flour
2 organic eggs
100 ml milk without lactose
40 g organic wheat flour
10-20 g Stevia
1 teaspoon of baking powder
a pinch of Himalayan salt
Recipe:
Pour dates into a bowl and pour boiling water. Wet for about 10 minutes. Drain and blend.
Melt butter, add blended dates, egg yolks, milk, flour, baking powder, stevie, salt. Mix thoroughly.
Proteins are whipped rigidly and added to the other ingredients. Mix and ready.
Bake the waffles in a waffle maker.
About 6 large waffles will come out of the recipe :)
Smaczne i delikatne gofry.
OdpowiedzUsuń