Przejdź do głównej zawartości

Bardzo prosty sernik Oreo / A very simple Oreo cheesecake



Składniki:
500 g sera mascarpone
2 opakowanie ciasteczek Oreo po 176 g

Przepis:
Okrągłą formę smarujemy masłem.
Ciasteczka Oreo dzielimy na ciasteczko kruche i osobno na krem w środku.
Same kruche ciastka można zblendować lub włożyć do grubej foliowej torebki, zamknąć szczelnie i rozdrobnić za pomocą tłuczka. 
Rozdrobnione/pokruszone ciasteczka wykładamy na spód okrągłej formy, mocno dociskając dłońmi (zużyć około 3/4 pokruszonych ciasteczek). 
Ser mascarpone przekładamy do dużej miski, dodajemy środkowe warstwy ciasteczek oreo i mieszamy za pomocą miksera, aż wszystko się połączy. Wykładamy białą warstwę na spód,  a górę posypujemy resztą pokruszonych czarnych ciasteczek, trochę wduszamy w formie. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny i gotowe :)
Wierzch może się sypać podczas krojenia ale to na pewno nie zmieni tego cudownego smaku :)



EN


Ingredients:
500 g mascarpone cheese
2 packaging of Oreo cookies, 176 g

Recipe:
Butter the round form.
Oreo cookies are divided into shortbread and separately into cream inside.
Shortbread biscuits themselves can be blended or put into a thick plastic bag, sealed and crushed with a pestle.
Put crumbled / crushed cookies on the bottom of the round form, pressing firmly with your hands (use about 3/4 of crushed cookies).
Transfer mascarpone cheese to a large bowl, add middle layers of oreo cookies and mix with a mixer until everything is combined.
We put a white layer on the bottom, and sprinkle the top with the rest of crushed black cookies, we put a little in the form. Put in the fridge for a minimum of 4 hours and it's ready :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...