
Składniki:
200 g mąki pszennej bio typ 550
2 jajka bio
100 g masła bez laktozy
30 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
100 g świeżego szpinaku
paczka mozzarelli 220 g
5 - 10 sztuk pomidorków koktajlowych
250 g przecieru pomidorowego
50 g masła bez laktozy
pół średniej cebuli
sól
świeża rukola
Przepis:
Masło pokroić na kawałki. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, wymieszać. Dodać masło i olej rzepakowy. Wyrobić ręcznie rękoma aż do połączenia się składników. Uformować kulę i w misce zakrytej folią spożywczą wstawić do lodówki na około godzinę.
Sos pomidorowy:
Masło rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną cebulę. Jeśli cebula nie będzie zanurzona w maśle, dolać trochę wody lub dodać masła. Gotować na bardzo wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy cebula się zeszkli, można wlać przecier pomidorowy, chwilę gotować. Dodać sól i pieprz. Odstawić i zblendować. Zostawić do odparowania.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyłożyć cienką warstwę na wcześniej posmarowaną masłem formę do pieczenia tart. Po nakłuwać spód widelcem, aby ciasto nie wyrosło.
Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 10 - 15 minut.
Po wyjęciu spód posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć liśćmi szpinaku, następnie pokrojoną na kawałki mozzarelle. Na górę ułożyć pomidorki i całość piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 35 minut.
Wierzch wyłożyć rukolą do smaku :)
EN
Components:
200 g organic wheat flour type 550
2 organic eggs
100 g butter without lactose
30 g rapeseed oil
1 teaspoon Himalayan salt
100 g fresh spinach
a packet of mozzarella 220 g
5 - 10 pieces cherry tomatoes
250 g tomato puree
50 g butter without lactose
half a medium onion
salt
fresh rocket
Recipe:
Cut the butter into pieces. Sift flour, add salt, eggs, mix. Add butter and rapeseed oil. Hand-knead until the ingredients combine. Shape into a ball and place in a fridge for about an hour in a bowl covered with plastic wrap.
Tomato sauce:
Melt the butter in a saucepan on a slow fire. Add chopped onion. If the onion is not immersed in butter, add some water or add butter. Cook on very slow fire, stirring occasionally. When the onion has glazed up, you can pour the tomato puree, cook for a while. Add salt and pepper. Set aside and blend. Leave to evaporate.
After removing it from the fridge, roll out the dough on a flour dusted counter. Put a thin layer on a butter tart, previously greased. After pricking the bottom with a fork so that the dough does not rise.
Bake at 180 degrees with hot air for about 10 - 15 minutes.
After removing the bottom spread with tomato sauce, put out spinach leaves, then cut into pieces mozzarella. Top the tomatoes and bake in 180 degrees with hot air for about 35 minutes.
Top with rocket salad to taste :)
Komentarze
Prześlij komentarz