Przejdź do głównej zawartości

Tarta na słono / Salty tart
















Składniki:

200 g mąki pszennej bio typ 550
2 jajka bio
100 g masła bez laktozy
30 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiej

100 g świeżego szpinaku
paczka mozzarelli 220 g
5 - 10 sztuk pomidorków koktajlowych
250 g przecieru pomidorowego
50 g masła bez laktozy
pół średniej cebuli
sól
świeża rukola

Przepis:

Masło pokroić na kawałki. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, wymieszać. Dodać masło i olej rzepakowy. Wyrobić ręcznie rękoma aż do połączenia się składników. Uformować kulę i w misce zakrytej folią spożywczą wstawić do lodówki na około godzinę. 

Sos pomidorowy:
Masło rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Dodać pokrojoną cebulę. Jeśli cebula nie będzie zanurzona w maśle, dolać trochę wody lub dodać masła. Gotować na bardzo wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy cebula się zeszkli, można wlać przecier pomidorowy, chwilę gotować. Dodać sól i pieprz. Odstawić i zblendować. Zostawić do odparowania. 

Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyłożyć cienką warstwę na wcześniej posmarowaną masłem formę do pieczenia tart. Po nakłuwać spód widelcem, aby ciasto nie wyrosło. 
Piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 10 - 15 minut. 
Po wyjęciu spód posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć liśćmi szpinaku, następnie pokrojoną na kawałki mozzarelle. Na górę ułożyć pomidorki i całość piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 35 minut. 
Wierzch wyłożyć rukolą do smaku :)



EN


Components:

200 g organic wheat flour type 550
2 organic eggs
100 g butter without lactose
30 g rapeseed oil
1 teaspoon Himalayan salt

100 g fresh spinach
a packet of mozzarella 220 g
5 - 10 pieces cherry tomatoes
250 g tomato puree
50 g butter without lactose
half a medium onion
salt
fresh rocket

Recipe:

Cut the butter into pieces. Sift flour, add salt, eggs, mix. Add butter and rapeseed oil. Hand-knead until the ingredients combine. Shape into a ball and place in a fridge for about an hour in a bowl covered with plastic wrap.

Tomato sauce:
Melt the butter in a saucepan on a slow fire. Add chopped onion. If the onion is not immersed in butter, add some water or add butter. Cook on very slow fire, stirring occasionally. When the onion has glazed up, you can pour the tomato puree, cook for a while. Add salt and pepper. Set aside and blend. Leave to evaporate.

After removing it from the fridge, roll out the dough on a flour dusted counter. Put a thin layer on a butter tart, previously greased. After pricking the bottom with a fork so that the dough does not rise.
Bake at 180 degrees with hot air for about 10 - 15 minutes.
After removing the bottom spread with tomato sauce, put out spinach leaves, then cut into pieces mozzarella. Top the tomatoes and bake in 180 degrees with hot air for about 35 minutes.
Top with rocket salad to taste :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...