Przejdź do głównej zawartości

Czarne piernikowe babeczki / Black gingerbread cupcakes


Składniki:

80 g masła bez laktozy 
160 g mąki jaglanej
45 g mąki pszennej typ 550 bio
2 jajka bio
60 ml syropu ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka bez laktozy
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
35 g orzechów nerkowca
30 g czarnego kakao
szczypta soli himalajskiej

Przepis:

Orzechy nerkowca zmielić/zblendować. Masło rozpuścić, dodać jajka, zmielone orzechy, syrop ryżowy, sól. Wymieszać dokładnie. Mąkę jaglaną i pszenną przesiać. Dodać do pozostałych składników, wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy, ekstrakt i  mleko bez laktozy. Wymieszać dokładnie, po czym dodać czarne kakao. Całość wymieszać energicznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut. 

Z tej ilości składników wychodzi około 10 sztuk babeczek :) 
Smacznego :)




EN


Components:

80 g butter without lactose
160 g millet flour
45 g wheat flour type 550 bio
2 organic eggs
60 ml rice syrup
1 teaspoon of baking powder
50 ml lactose free milk
1 tablespoon gingerbread spice
3 tablespoons of vanilla sugar
1 tbsp vanilla extract
35 g cashews
30 g black cocoa
a pinch of Himalayan salt

Recipe:

Cashews grind / blend. Melt butter, add eggs, ground nuts, rice syrup, salt. Mix thoroughly. Sift millet and wheat flour. Add to other ingredients, mix. Add baking powder, gingerbread spice, vanilla sugar, extract and milk without lactose. Mix thoroughly then add black cocoa. Mix vigorously until a homogeneous consistency is obtained.
Bake at 170 degrees with hot air for about 20 minutes.

About 10 pieces of cupcakes come out of this amount of ingredients :)
Bon Appetit :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...