Przejdź do głównej zawartości

Czarne piernikowe babeczki / Black gingerbread cupcakes


Składniki:

80 g masła bez laktozy 
160 g mąki jaglanej
45 g mąki pszennej typ 550 bio
2 jajka bio
60 ml syropu ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka bez laktozy
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
35 g orzechów nerkowca
30 g czarnego kakao
szczypta soli himalajskiej

Przepis:

Orzechy nerkowca zmielić/zblendować. Masło rozpuścić, dodać jajka, zmielone orzechy, syrop ryżowy, sól. Wymieszać dokładnie. Mąkę jaglaną i pszenną przesiać. Dodać do pozostałych składników, wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy, ekstrakt i  mleko bez laktozy. Wymieszać dokładnie, po czym dodać czarne kakao. Całość wymieszać energicznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut. 

Z tej ilości składników wychodzi około 10 sztuk babeczek :) 
Smacznego :)




EN


Components:

80 g butter without lactose
160 g millet flour
45 g wheat flour type 550 bio
2 organic eggs
60 ml rice syrup
1 teaspoon of baking powder
50 ml lactose free milk
1 tablespoon gingerbread spice
3 tablespoons of vanilla sugar
1 tbsp vanilla extract
35 g cashews
30 g black cocoa
a pinch of Himalayan salt

Recipe:

Cashews grind / blend. Melt butter, add eggs, ground nuts, rice syrup, salt. Mix thoroughly. Sift millet and wheat flour. Add to other ingredients, mix. Add baking powder, gingerbread spice, vanilla sugar, extract and milk without lactose. Mix thoroughly then add black cocoa. Mix vigorously until a homogeneous consistency is obtained.
Bake at 170 degrees with hot air for about 20 minutes.

About 10 pieces of cupcakes come out of this amount of ingredients :)
Bon Appetit :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)