Przejdź do głównej zawartości

Mini tarty świąteczne / Mini Christmas tarts

Składniki:

Ciasto
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 łyżki oliwy z oliwek 
3 łyżki niebieskiego maku
90 ml ciepłej  wody
mała łyżeczka soli himalajskiej

Środek
1 średnia cukinia
1 mała cebula
1 łyżeczka kurkumy
4 jajka bio
pół łyżeczki soli himalajskiej
pieprz cayenne szczypta

Przepis:


Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy oliwę, sól, ciepłą wodę i ręcznie wyrabiamy ciasto aż do wymieszania się składników, następnie dodajemy mak. Wyrabiamy ciasto. Robimy kulę i w misce przykrytą folią spożywczą wkładamy do lodówki na około pół godziny. 


Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, wykładamy do foremek wysmarowanych masłem. 

Cukinię pokroić na kostki i ugniatać w ręce aby wycisnąć z niej wodę. Do miski z cukinią dodajemy jajka, sól, pokrojona na kostkę cebulę, mieszamy całość. Dodajemy kurkumę, pieprz i dokładnie mieszamy. Wylewamy do foremek z ciastem. 
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut. 
Po ostygnięciu na wierzch dodajemy majonez :) najlepiej Pudliszki, ponieważ jest gęsty i kremowy :)

Wychodzi 6, 7 mini tart. 

Smacznego :)


EN


Ingredients:

Cake
200 g wholegrain spelled flour
4 tablespoons of olive oil
3 tablespoons of blue poppy seeds
90 ml warm water
a small teaspoon of Himalayan salt

Center
1 medium zucchini
1 small onion
1 teaspoon turmeric
4 organic eggs
half a teaspoon of Himalayan salt
pinch cayenne pepper

Recipe:

Pour the flour into a large bowl, add oil, salt, warm water and knead the dough by hand until the ingredients mix, then add the poppy seeds. We knead the dough. We make a ball and put it in a bowl covered with plastic wrap for about half an hour.

After pulling out of the fridge, roll out the dough between sheets of baking paper, put into molds smeared with butter.

Cut zucchini into cubes and knead in your hand to squeeze out water from it. Add eggs, salt, diced onion to the zucchini bowl, mix the whole. We add turmeric, pepper and mix thoroughly. We pour into cake molds.
We bake at 180 degrees with hot air for about 20 minutes.
After cooling on top, add mayonnaise :) preferably Pudliszki, because it is thick and creamy :)

6, 7 mini tarts come out.

Bon Appetit :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...