Składniki:
Ciasto
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki niebieskiego maku
90 ml ciepłej wody
mała łyżeczka soli himalajskiej
Środek
1 średnia cukinia
1 mała cebula
1 łyżeczka kurkumy
4 jajka bio
pół łyżeczki soli himalajskiej
pieprz cayenne szczypta
Przepis:

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy oliwę, sól, ciepłą wodę i ręcznie wyrabiamy ciasto aż do wymieszania się składników, następnie dodajemy mak. Wyrabiamy ciasto. Robimy kulę i w misce przykrytą folią spożywczą wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkować ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, wykładamy do foremek wysmarowanych masłem.
Cukinię pokroić na kostki i ugniatać w ręce aby wycisnąć z niej wodę. Do miski z cukinią dodajemy jajka, sól, pokrojona na kostkę cebulę, mieszamy całość. Dodajemy kurkumę, pieprz i dokładnie mieszamy. Wylewamy do foremek z ciastem.
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut.
Po ostygnięciu na wierzch dodajemy majonez :) najlepiej Pudliszki, ponieważ jest gęsty i kremowy :)
Wychodzi 6, 7 mini tart.
Smacznego :)
EN
Ingredients:
Cake
200 g wholegrain spelled flour
4 tablespoons of olive oil
3 tablespoons of blue poppy seeds
90 ml warm water
a small teaspoon of Himalayan salt
Center
1 medium zucchini
1 small onion
1 teaspoon turmeric
4 organic eggs
half a teaspoon of Himalayan salt
pinch cayenne pepper
Recipe:
Pour the flour into a large bowl, add oil, salt, warm water and knead the dough by hand until the ingredients mix, then add the poppy seeds. We knead the dough. We make a ball and put it in a bowl covered with plastic wrap for about half an hour.
After pulling out of the fridge, roll out the dough between sheets of baking paper, put into molds smeared with butter.
Cut zucchini into cubes and knead in your hand to squeeze out water from it. Add eggs, salt, diced onion to the zucchini bowl, mix the whole. We add turmeric, pepper and mix thoroughly. We pour into cake molds.
We bake at 180 degrees with hot air for about 20 minutes.
After cooling on top, add mayonnaise :) preferably Pudliszki, because it is thick and creamy :)
6, 7 mini tarts come out.
Bon Appetit :)
Komentarze
Prześlij komentarz