Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowo owsiane z żurawiną / Carrot oat cake with cranberry
















Składniki:

345 g marchewki (około 4 -5 sztuk średniej wielkości marchewek)
115 g ciastek owsianych z żurawiną
35 g suszonej żurawiny
30 g soku z cytryny
50 g oliwy z oliwek extra virgin
70 g ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka bio
150 g mąki kukurydzianej
40 g masła klarowanego Ghee
45 g mąki pszennej bio typ 550
szczypta soli himalajskiej

Przepis:

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Żurawinę suszoną zalać wrzątkiem na parę minut aby wypłukać z niej siarkę jeśli jest to żurawina siarkowana a nie suszona na słońcu. Ciastka owsiane i wypłukaną żurawinę zblendować. Do miski wsypać utartą marchewkę, ciastka i żurawinę, dodać oliwę, sok z cytryny, sodę, ksylitol, sól, jajka, masło klarowane i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną. Piekłam w kwadratowej formie wysmarowanej masłem z papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach około 35 - 40 minut, sprawdzając środek patyczkiem. 

Pozostawić do ostygnięcia, wierzch można posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym lub stewią :)

Dodanie oliwy z oliwek do marchewki zwiększa wchłanianie witamin, zwłaszcza beta karotenu. 


EN

Components:

345 g carrots (about 4 -5 pieces of medium-sized carrots)
115 g oat cakes with cranberry
35 g dried cranberries
30 g lemon juice
50 g extra virgin olive oil
70 g xylitol
1 teaspoon baking soda
3 bio eggs
150 g corn flour
40 g Ghee clarified butter
45 g organic wheat flour type 550
a pinch of Himalayan salt

Recipe:

Peel the carrots and grate them in a fine mesh. Dried cranberry pour boiling water for a few minutes to rinse it out with sulfur if it is sulphurated cranberry and not sun dried. Oatmeal cookies and washed out cranberries blend. Pour grated carrots, cookies and cranberries into a bowl, add olive oil, lemon juice, soda, xylitol, salt, eggs, clarified butter and mix thoroughly. Then add corn and wheat flour. I baked in a square form smeared with butter and baking paper. I baked at 170 degrees for about 35 - 40 minutes, checking the center with a stick.

Leave to cool, the top can be sprinkled with powdered sugar or vanilla sugar or stevia :)

The addition of olive oil to carrots increases the absorption of vitamins, especially beta carotene.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...