Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowo owsiane z żurawiną / Carrot oat cake with cranberry
















Składniki:

345 g marchewki (około 4 -5 sztuk średniej wielkości marchewek)
115 g ciastek owsianych z żurawiną
35 g suszonej żurawiny
30 g soku z cytryny
50 g oliwy z oliwek extra virgin
70 g ksylitolu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka bio
150 g mąki kukurydzianej
40 g masła klarowanego Ghee
45 g mąki pszennej bio typ 550
szczypta soli himalajskiej

Przepis:

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Żurawinę suszoną zalać wrzątkiem na parę minut aby wypłukać z niej siarkę jeśli jest to żurawina siarkowana a nie suszona na słońcu. Ciastka owsiane i wypłukaną żurawinę zblendować. Do miski wsypać utartą marchewkę, ciastka i żurawinę, dodać oliwę, sok z cytryny, sodę, ksylitol, sól, jajka, masło klarowane i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną. Piekłam w kwadratowej formie wysmarowanej masłem z papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach około 35 - 40 minut, sprawdzając środek patyczkiem. 

Pozostawić do ostygnięcia, wierzch można posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym lub stewią :)

Dodanie oliwy z oliwek do marchewki zwiększa wchłanianie witamin, zwłaszcza beta karotenu. 


EN

Components:

345 g carrots (about 4 -5 pieces of medium-sized carrots)
115 g oat cakes with cranberry
35 g dried cranberries
30 g lemon juice
50 g extra virgin olive oil
70 g xylitol
1 teaspoon baking soda
3 bio eggs
150 g corn flour
40 g Ghee clarified butter
45 g organic wheat flour type 550
a pinch of Himalayan salt

Recipe:

Peel the carrots and grate them in a fine mesh. Dried cranberry pour boiling water for a few minutes to rinse it out with sulfur if it is sulphurated cranberry and not sun dried. Oatmeal cookies and washed out cranberries blend. Pour grated carrots, cookies and cranberries into a bowl, add olive oil, lemon juice, soda, xylitol, salt, eggs, clarified butter and mix thoroughly. Then add corn and wheat flour. I baked in a square form smeared with butter and baking paper. I baked at 170 degrees for about 35 - 40 minutes, checking the center with a stick.

Leave to cool, the top can be sprinkled with powdered sugar or vanilla sugar or stevia :)

The addition of olive oil to carrots increases the absorption of vitamins, especially beta carotene.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II

Składniki: 120 g masła bez laktozy 100 g cukru muscovado 50 g miodu 300 g mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko bio pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przepis: Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem.  Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę.  Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki. Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :)  EN Components: 120 g of lactose-free butter 100 g of muscovado sugar 50 g of honey 300 g of type 450 wheat flour 2 teaspoons of cinnamon 1 tablespoon gingerbread spice 1 bio egg half a teaspoon of baking soda pinch of salt Recipe: Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey....

Gofry jaglane / Millet waffels

Gofry jaglane  Składniki: - 130 g mąki jaglanej - 120 g mąki pszennej bio - 150 g mleka bez laktozy - 100 g mleka owsianego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - 4 łyżki oleju rzepakowego - 15 g zielonego mixu proszku z zielonej naci pietruszki, młodego jęczmienia, liści jarmużu - 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - szczypta soli Przepis: Oddzielić żółtka od białek, do miski wsypać mąke, mleko, proszek do pieczenia, mix, olej, cukier, sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.  Po ubiciu dodać do reszty składników i na wolnych obrotach zmiksować całość. Wlać do silikonowej formy na gofry.  Piec w 200 stopniach z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do zarumienienia. Będą gotowe jeśli gofry same wypadną z formy i nie będą wilgotne. EN Millet Waffles Components: - 130 g of millet flour - 120 g of wheat flour bio - 150 g milk without lactose - 100 g oat...

Gofry z cukinii i tapioki / Zucchini and tapioca waffles

Składniki: - 180 g cukinii - 100 g mąki z tapioki - 20 - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli himalajskiej - 2 jajka bio - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta pieprzu ziołowego Opcjonalnie: 20 - 30 g czarnuszki Przepis: Cukinie kroimy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, olej, jajka i dokładnie wymieszać całość. Opcjonalnie można dodać czarnuszki :) Piec w gofrownicy, około 8 - 10 minut. Świetnie smakują z jajkiem sadzonym lub omletem :) Wyszło około 7 sztuk :) EN Components: - 180 g zucchini - 100 g tapioca flour - 20 - 30 ml of rapeseed oil - half a teaspoon of Himalayan salt - 2 bio eggs - half a teaspoon of baking powder - a pinch of herb pepper Optional: 20-30 g black cumin Recipe: Cut and grind courgettes on a grater with medium mesh. Transfer to a large bowl, add flour, salt, baking powder, pepper, oil, eggs...