Przejdź do głównej zawartości

Czarne muffinki batatowo miodowe / Black sweet potato honey muffins













Składniki:

360 g batatów
120 g mąki pszennej bio typ 550
120 g masła bez laktozy
20 g mąki ryżowej
15 - 20 g czarnego kakao
2 - 3 łyżki miodu akacjowego
30 g ksylitolu
2 jajka bio
1 łyżeczka lucumy w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

Bataty obrać i ugotować na wolnym ogniu. Następnie je zblendować. Dodać roztopione masło, jajka, ksylitol, mąki, miód, proszek, lucumę. Całość wymieszać dokładnie. Do foremek przelać ciasto do 1/3 pojemności. Do reszty ciasta dodać czarne kakao i wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Resztę czarnego ciasta wylać do foremek. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wyjąć do ostudzenia, najlepiej na kratkę.


EN


Components:

360 g sweet potatoes
120 g organic wheat flour type 550
120 g butter without lactose
20 g rice flour
15 - 20 g black cocoa
2-3 tablespoons of acacia honey
30 g xylitol
2 organic eggs
1 teaspoon of lucuma powder
1 teaspoon of baking powder

Recipe:

Peel the sweet potatoes and simmer. Then blend them. Add melted butter, eggs, xylitol, flour, honey, powder, lucuma. Mix everything thoroughly. Pour the dough into 1/3 capacity. Add black cocoa to the rest of the dough and mix until smooth. Pour the rest of the black cake into the molds. Put in the oven and bake at 180 degrees for about 30 minutes. Remove to cool, preferably on a grill.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Brownie z malinami / Brownie with raspberries

Składniki: - 100 g kakao dla dzieci - 150 g masła bez laktozy - 110 g cukru trzcinowego nierafinowanego - 110 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki pełnoziarnistej Bio - 4 jajka Bio - szczypta soli - około 200 - 250 g malin Przepis: W garnku rozpuścić masło, dodać kakao, cukier, sól i wymieszać. Dodać mąkę, jajka. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelać do formy 20 x 20 cm wysmarowanej masłem. Dodać na wierzch maliny. Włożyć do nagrzanego piekarniku na 180 stopni, z czasem zmniejszać temperaturę. Piec około 40 - 60 minut w zależności od piekarnika. Maliny mogą puścić sok, więc trzeba sprawdzać czy na samym środku ciasto jest już suche/wilgotne ale nie płynne. Po wyjęciu z piekarniku zostawić w formie aż do ostygnięcia . EN Components: - 100 g cocoa for children - 150 g butter without lactose - 110 g of unrefined cane sugar - 110 g of maize flour - 30 g of whole-grain Bio flour - 4 bio eggs - pinch of salt - about 200 - 250 g raspberries ...

Ciasto jaglane z gorzkimi czekoladkami / Millet cake with bitter chocolates

<Bardzo szybkie i bardzo pyszne> Składniki: - masło bez laktozy 120 g - mąka jaglana 210 g - cukier z wanilią Dr. Oetker 12 g - 2 jajka bio - syrop klonowy 30 ml - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia Przepis: Masło rozpuścić, do naczynia dodać mąkę, cukier, 2 jajka , syrop oraz sól i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Górę posypać gorzkimi mini  czekoladkami. Piec w 180 stopniach (góra - dół) około 15 - 20 minut.  Zostawić do ostygnięcia. EN <Very fast and very delicious> Components: - butter without lactose 120 g - millet flour 210 g - sugar with vanilla Oetker 12 g - 2 bio eggs - 30 ml maple syrup - pinch of salt - a pinch of baking powder Recipe: Melt the butter, add flour, sugar, 2 eggs, syrup and salt to the dish and mix thoroughly until a homogeneous consistency is obtained. Sprinkle the top with bitter mini chocolates. Bake at 180 degrees (up - down) about 15 - 20 minutes. Leave to...