Przejdź do głównej zawartości

Czarne muffinki batatowo miodowe / Black sweet potato honey muffins













Składniki:

360 g batatów
120 g mąki pszennej bio typ 550
120 g masła bez laktozy
20 g mąki ryżowej
15 - 20 g czarnego kakao
2 - 3 łyżki miodu akacjowego
30 g ksylitolu
2 jajka bio
1 łyżeczka lucumy w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

Bataty obrać i ugotować na wolnym ogniu. Następnie je zblendować. Dodać roztopione masło, jajka, ksylitol, mąki, miód, proszek, lucumę. Całość wymieszać dokładnie. Do foremek przelać ciasto do 1/3 pojemności. Do reszty ciasta dodać czarne kakao i wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Resztę czarnego ciasta wylać do foremek. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wyjąć do ostudzenia, najlepiej na kratkę.


EN


Components:

360 g sweet potatoes
120 g organic wheat flour type 550
120 g butter without lactose
20 g rice flour
15 - 20 g black cocoa
2-3 tablespoons of acacia honey
30 g xylitol
2 organic eggs
1 teaspoon of lucuma powder
1 teaspoon of baking powder

Recipe:

Peel the sweet potatoes and simmer. Then blend them. Add melted butter, eggs, xylitol, flour, honey, powder, lucuma. Mix everything thoroughly. Pour the dough into 1/3 capacity. Add black cocoa to the rest of the dough and mix until smooth. Pour the rest of the black cake into the molds. Put in the oven and bake at 180 degrees for about 30 minutes. Remove to cool, preferably on a grill.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II

Składniki: 120 g masła bez laktozy 100 g cukru muscovado 50 g miodu 300 g mąki pszennej typ 450 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko bio pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Przepis: Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem.  Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę.  Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin. Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki. Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :)  EN Components: 120 g of lactose-free butter 100 g of muscovado sugar 50 g of honey 300 g of type 450 wheat flour 2 teaspoons of cinnamon 1 tablespoon gingerbread spice 1 bio egg half a teaspoon of baking soda pinch of salt Recipe: Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey....

Gofry jaglane / Millet waffels

Gofry jaglane  Składniki: - 130 g mąki jaglanej - 120 g mąki pszennej bio - 150 g mleka bez laktozy - 100 g mleka owsianego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - 4 łyżki oleju rzepakowego - 15 g zielonego mixu proszku z zielonej naci pietruszki, młodego jęczmienia, liści jarmużu - 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego - szczypta soli Przepis: Oddzielić żółtka od białek, do miski wsypać mąke, mleko, proszek do pieczenia, mix, olej, cukier, sól. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.  Po ubiciu dodać do reszty składników i na wolnych obrotach zmiksować całość. Wlać do silikonowej formy na gofry.  Piec w 200 stopniach z termoobiegiem, w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do zarumienienia. Będą gotowe jeśli gofry same wypadną z formy i nie będą wilgotne. EN Millet Waffles Components: - 130 g of millet flour - 120 g of wheat flour bio - 150 g milk without lactose - 100 g oat...

Gofry z cukinii i tapioki / Zucchini and tapioca waffles

Składniki: - 180 g cukinii - 100 g mąki z tapioki - 20 - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki soli himalajskiej - 2 jajka bio - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta pieprzu ziołowego Opcjonalnie: 20 - 30 g czarnuszki Przepis: Cukinie kroimy i ścieramy na tarce ze średnimi oczkami. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz, olej, jajka i dokładnie wymieszać całość. Opcjonalnie można dodać czarnuszki :) Piec w gofrownicy, około 8 - 10 minut. Świetnie smakują z jajkiem sadzonym lub omletem :) Wyszło około 7 sztuk :) EN Components: - 180 g zucchini - 100 g tapioca flour - 20 - 30 ml of rapeseed oil - half a teaspoon of Himalayan salt - 2 bio eggs - half a teaspoon of baking powder - a pinch of herb pepper Optional: 20-30 g black cumin Recipe: Cut and grind courgettes on a grater with medium mesh. Transfer to a large bowl, add flour, salt, baking powder, pepper, oil, eggs...