Przejdź do głównej zawartości

Czarne muffinki batatowo miodowe / Black sweet potato honey muffins













Składniki:

360 g batatów
120 g mąki pszennej bio typ 550
120 g masła bez laktozy
20 g mąki ryżowej
15 - 20 g czarnego kakao
2 - 3 łyżki miodu akacjowego
30 g ksylitolu
2 jajka bio
1 łyżeczka lucumy w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

Bataty obrać i ugotować na wolnym ogniu. Następnie je zblendować. Dodać roztopione masło, jajka, ksylitol, mąki, miód, proszek, lucumę. Całość wymieszać dokładnie. Do foremek przelać ciasto do 1/3 pojemności. Do reszty ciasta dodać czarne kakao i wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Resztę czarnego ciasta wylać do foremek. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wyjąć do ostudzenia, najlepiej na kratkę.


EN


Components:

360 g sweet potatoes
120 g organic wheat flour type 550
120 g butter without lactose
20 g rice flour
15 - 20 g black cocoa
2-3 tablespoons of acacia honey
30 g xylitol
2 organic eggs
1 teaspoon of lucuma powder
1 teaspoon of baking powder

Recipe:

Peel the sweet potatoes and simmer. Then blend them. Add melted butter, eggs, xylitol, flour, honey, powder, lucuma. Mix everything thoroughly. Pour the dough into 1/3 capacity. Add black cocoa to the rest of the dough and mix until smooth. Pour the rest of the black cake into the molds. Put in the oven and bake at 180 degrees for about 30 minutes. Remove to cool, preferably on a grill.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...