Przejdź do głównej zawartości

Migdałowe ciasto cytrynowe bez mąki pszennej / Almond lemon cake without wheat flour



Składniki:



560 g migdałów łuskanych lub mąki migdałowej

3 jajka bio
135 g masła klarowanego Ghee
60 g ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 cytryna
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego



+ świeże jeżyny 100 - 200 g

+ świeże figi - kilka sztuk



Dodatkowo można dodać trochę mąki kukurydzianej jeśli konsystencja będzie zbyt płynna.




Przepis:


Migdały zblendować na mąkę. Wsypać do dużej miski, wycisnąć sok z jednej cytryny, wlać do miski. Dodać masło, ksylitol, jajka i wymieszać dokładnie. Dodać resztę składników. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 40 - 50 minut. Nakłuwać środek patyczkiem aby sprawdzić czy się upiekło. Co jakiś czas uchylać drzwi piekarnika.
Pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy, zblendować jeżyny, może być z cukrem pudrem jak to lubi i wysmarować wierzch, ułożyć figi :)






EN




Components:




560 g shelled almonds or almond flour

3 bio eggs
135 g Ghee clarified butter
60 g xylitol
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon of baking powder
1 tbsp vanilla sugar
1 lemon
2 teaspoons lemon extract



+ fresh blackberries 100 - 200 g

+ fresh figs - several pieces



In addition, you can add some cornstarch if the consistency is too liquid.

Recipe:

Almonds blend into flour. Pour into a large bowl, squeeze the juice of one lemon, pour into a bowl. Add butter, xylitol, eggs and mix thoroughly. Add the rest of the ingredients. Mix until smooth. Grease the form with fat or with baking paper. Bake at 170 degrees for about 40 - 50 minutes. Puncture with a stick to check if it is baked. Open the oven door from time to time.

Leave to cool. Remove from mold, blend blackberries, can be with powdered sugar as it likes and grease the top, arrange figs :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...