Przejdź do głównej zawartości

Ciasto batatowo orzechowe / Sweet potatoes and nuts cake

Składniki:

- 200 g migdałów lub mąki migdałowej
- 120 g świeżych batatów
- 100 g masła bez laktozy
-100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 jajka bio
- 75 g napoju migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów brazylijskich
- szczypta soli himalajskiej

Wierzch:

- duża garść orzechów włoskich
- syrop ryżowy

Przepis:

Bataty obrać, pokroić  na kawałki i gotować aż do uzyskania miękkości z dodatkiem soli.
Następnie zblendować z orzechami. Przełożyć do dużego naczynia, dodać mąkę migdałową, cukier trzcinowy, masło pokrojone na kawałki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, napój migdałowy i jajka. Całość energicznie mieszać aż składniki się połączą i będzie spójna konsystencja. 
Otrzymane ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. Po 10 minutach wysunąć formę z ciastem i ułożyć na wierzchu orzechy włoskie, następnie polać je syropem ryżowym. 
Piec w tej temperaturze 20 minut. Następnie 20 minut w 170 stopniach, od czasu do czasu odchylając drzwi piekarnika by ciasto opadło. Następnie piec w 160 stopniach od 10 do 30 minut, w zależności od mocy piekarnika. Ciasto musi się zarumienić, orzechy nie mogę się przypalić. Nakłuwać patyczkiem środek ciasta aby sprawdzić czy się upiekło. Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.

Sposób na migdały niełuskane:
Mąką migdałowa nie jest tanim produktem. Zdecydowanie taniej będzie kupić migdały w całości niełuskane. 
Migdały wsypujemy do garnka, w czajniku zagotowujemy wodę i zalewamy migdały na około 30 sekund do minuty. Po tym czasie można wyjąć na ręcznik papierowy i obierać, skórka powinna schodzić z łatwością. 



EN


Components:

- 200 g of almonds or almond flour
- 120 g of fresh sweet potatoes
- 100 g butter without lactose
-100 g of unrefined cane sugar
- 2 bio eggs
- 75 g almond drink
- 1 teaspoon of baking powder
- 25 g walnuts
- 40 g of Brazil nuts
- a pinch of Himalayan salt

Top:

- a large handful of walnuts
- rice syrup

Recipe:

Peel the sweet potatoes, cut them into pieces and cook until softness with the addition of salt.
Then blend with nuts. Transfer to a large container, add almond flour, cane sugar, cut into pieces, baking powder, a pinch of salt, almond drink and eggs. Mix the whole vigorously until the ingredients combine and consistency is consistent.
The resulting dough is transferred to a baking mold lined with baking paper. Put in a preheated oven up to 180 degrees with hot air. After 10 minutes, remove the cake mold and place on the top walnuts, then pour them with rice syrup.
Bake at this temperature for 20 minutes. Then 20 minutes at 170 degrees, from time to time deflecting the oven door to make the dough fall. Then bake at 160 degrees from 10 to 30 minutes, depending on the power of the oven. The dough must blush, nuts can not burn. Prick the center of the dough with a stick to check if it has baked. After baking leave  to cool.

The way for unshelled almonds:

Almond flour is not a cheap product. It will be much cheaper to buy whole unshelled almonds.
Add the almonds to the pot, boil the water in the kettle and pour the almonds about 30 seconds to the minute. After this time, you can take out the paper towel and peel, the skin should come down easily.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)