Przejdź do głównej zawartości

Ciasto batatowo orzechowe / Sweet potatoes and nuts cake

Składniki:

- 200 g migdałów lub mąki migdałowej
- 120 g świeżych batatów
- 100 g masła bez laktozy
-100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 jajka bio
- 75 g napoju migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów brazylijskich
- szczypta soli himalajskiej

Wierzch:

- duża garść orzechów włoskich
- syrop ryżowy

Przepis:

Bataty obrać, pokroić  na kawałki i gotować aż do uzyskania miękkości z dodatkiem soli.
Następnie zblendować z orzechami. Przełożyć do dużego naczynia, dodać mąkę migdałową, cukier trzcinowy, masło pokrojone na kawałki, proszek do pieczenia, szczyptę soli, napój migdałowy i jajka. Całość energicznie mieszać aż składniki się połączą i będzie spójna konsystencja. 
Otrzymane ciasto przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. Po 10 minutach wysunąć formę z ciastem i ułożyć na wierzchu orzechy włoskie, następnie polać je syropem ryżowym. 
Piec w tej temperaturze 20 minut. Następnie 20 minut w 170 stopniach, od czasu do czasu odchylając drzwi piekarnika by ciasto opadło. Następnie piec w 160 stopniach od 10 do 30 minut, w zależności od mocy piekarnika. Ciasto musi się zarumienić, orzechy nie mogę się przypalić. Nakłuwać patyczkiem środek ciasta aby sprawdzić czy się upiekło. Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.

Sposób na migdały niełuskane:
Mąką migdałowa nie jest tanim produktem. Zdecydowanie taniej będzie kupić migdały w całości niełuskane. 
Migdały wsypujemy do garnka, w czajniku zagotowujemy wodę i zalewamy migdały na około 30 sekund do minuty. Po tym czasie można wyjąć na ręcznik papierowy i obierać, skórka powinna schodzić z łatwością. 



EN


Components:

- 200 g of almonds or almond flour
- 120 g of fresh sweet potatoes
- 100 g butter without lactose
-100 g of unrefined cane sugar
- 2 bio eggs
- 75 g almond drink
- 1 teaspoon of baking powder
- 25 g walnuts
- 40 g of Brazil nuts
- a pinch of Himalayan salt

Top:

- a large handful of walnuts
- rice syrup

Recipe:

Peel the sweet potatoes, cut them into pieces and cook until softness with the addition of salt.
Then blend with nuts. Transfer to a large container, add almond flour, cane sugar, cut into pieces, baking powder, a pinch of salt, almond drink and eggs. Mix the whole vigorously until the ingredients combine and consistency is consistent.
The resulting dough is transferred to a baking mold lined with baking paper. Put in a preheated oven up to 180 degrees with hot air. After 10 minutes, remove the cake mold and place on the top walnuts, then pour them with rice syrup.
Bake at this temperature for 20 minutes. Then 20 minutes at 170 degrees, from time to time deflecting the oven door to make the dough fall. Then bake at 160 degrees from 10 to 30 minutes, depending on the power of the oven. The dough must blush, nuts can not burn. Prick the center of the dough with a stick to check if it has baked. After baking leave  to cool.

The way for unshelled almonds:

Almond flour is not a cheap product. It will be much cheaper to buy whole unshelled almonds.
Add the almonds to the pot, boil the water in the kettle and pour the almonds about 30 seconds to the minute. After this time, you can take out the paper towel and peel, the skin should come down easily.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...