Przejdź do głównej zawartości

Tarta z białą czekoladą, bzem i borówkami / Tart with white chocolate, lilac and blueberries

Kruche ciasto

Składniki:
- 200 g mąki tortowej orkiszowej
- 130 g masła bez laktozy
- 1 jajko bio
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wody

Przepis:
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, jajko, cukier i wodę. Całość wymieszać do połączenia się składników. Zlepić w kulkę i wstawić do lodówki na około 30 - 40 minut.

Po tym czasie rozwałkować ciasto, formę do tarty oprószyć mąką. Ciasto ułożyć w formie, zrobić dziurki widelcem na całym spodzie, aby ciasto nie urosło. 
Piec w 175 stopniach w termoobiegu około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Środek tarty

Składniki:
- 2 białe czekolady 
- łyżeczka sproszkowanego buraka
- sok z połówki wyciśniętej cytryny
- 150 ml śmietanki bio 30 %
- borówki 150 - 250 g 
- bez

Przepis:
Do garnka wlać szklankę wody i ugotować. Zmniejszyć na mały ogień, na garnek postawić metalową miskę. Czekoladę połamać na kostki i wsypać do tej miski. Kiedy zacznie się rozpuszczać, to wlać śmietankę pół podanej porcji, wlać sok z cytryny, mieszać żeby nie zastygło.Dodać resztę śmietanki i nadal mieszać, gdy konsystencja będzie spójna, to odstawić z garnka i dodać sproszkowanego buraka, mieszać do połączenia się składników.
Do ostudzonej formy wlać całość i odstawić do lodówki, na tak długo, dopóki masa nie stężeje. 
Po wyjęciu z lodówki, można dodać na wierzch borówki i bez :)

Gotowe !!! Tarta jest tak pyszna, że ciężko się powstrzymać aby nie zjeść całej odrazu :)



EN


Shortbread

Components:
- 200 g of spelled cake flour
- 130 g butter without lactose
- 1 bio egg
- 1.5 tablespoons of cane sugar
- 1 tablespoon of water

Recipe:
Pour the flour into the bowl, add butter, egg, sugar and water, cut into pieces. Mix everything to combine the ingredients. Stick to the ball and put in the fridge for about 30 - 40 minutes.

After this time, roll out the dough and sprinkle it with flour. Place the cake in a mold, make a hole with a fork on the bottom, so that the cake does not grow.
Bake at 175 degrees in the hot air for about 20 minutes, until the dough is browned.

Grated

Components:
- 2 white chocolates
- teaspoon of powdered beetroot
- juice from a half of a squeezed lemon
- 150 ml of bio cream 30%
- blueberries 150 - 250 g
- lilac

Recipe:
Pour a glass of water into the pan and cook. Reduce to low heat, put a metal bowl on the pot. Break the chocolate into cubes and pour into this bowl. When it begins to dissolve, pour the cream of a half-served portion, pour the lemon juice, stir so that it does not freeze. Add the rest of the cream and continue mixing, when the consistency will be consistent, leave the pot and add the beetroot powder, mix to the ingredients.
Pour the whole into a cooled form and leave it in the fridge for as long as the mass does not stabilize.
After removing from the fridge, you can add blueberries on top and lilac :)

Ready !!! The tart is so delicious that it's hard to refrain from eating immediately.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Red Tea with cranberry and a good magazine :)

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Water !!! Woda !!!

Water makes up 60 - 70% of adult :) We should drink about two liters of water a day. When you are on a diet , you should drink a lot. This will allow us to meet the desires and ramping facility hunger;) You can not drink the water large gulps, because everything quickly go out . You have to take two small sips at least every 5 minutes. Water has amazing properties !!! It helps fight colds, it is very important good hydration when lowered immunity. Detoxifies the body of toxins (removes toxic compounds, with whom we deal on a daily basis). Drinking daily and regularly significantly improves elasticity and skin tone and eliminates unwanted blemishes and imperfections.  It prevents aging - good hydration is the key to smaller wrinkles :) Woda stanowi 60 - 70 % masy dorosłego człowieka :) Powinniśmy wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Gdy jesteśmy na diecie , warto dużo pić. Pozwoli nam to na zaspokojenie pragnienia i oszukanie ośrodka głodu ;) ...