Przejdź do głównej zawartości

Gofry borówkowe z miodem malinowym / Blueberry waffles with raspberry honey

Składniki:
- 2 jajka bio
- szklanka mąki pszennej Bio typ 550
- szklanka mąki pszennej Bio typ 1050
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- szklanka mleka bez laktozy
- 250 g zblendowanych borówek

Przepis:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem w naczyniu. 
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, mleko, proszek do pieczenia, oliwę, żółtka i miksować do połączenia składników, dodać zblendowane borówki. 
Dodać ubite białka i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Piec w gofrownicy. 





EN


Components:
- 2 bio eggs
- a glass of Bio type 550 wheat flour
- a glass of Bio type 1050 wheat flour
- 100 g of unrefined cane sugar
- a teaspoon of baking powder
- half a glass of olive oil pressed cold
- a glass of milk without lactose
- 250 g of blended blueberries

Recipe:
Separate the proteins from the egg yolks and beat them stiffly with a mixer in a container.
Pour flour, sugar, milk, baking powder, olive oil, egg yolks and a mixture of ingredients to a large bowl, add blended blueberries.
Add the whipped proteins and mix until a homogeneous consistency is obtained.
Bake in a waffle iron

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)