Przejdź do głównej zawartości

Mini Tarty z białą czekoladą i Czarnym Kakao/ Mini tarts with white chocolate and black cocoa



Naprawdę uwielbiam słodycze :) Ciężko się żyje bez słodkości, są dobre na gorsze dni, a w te lepsze po prostu prawie każdy z nas bardzo chętnie je zje :)

Gdy przygotowuję w domu coś słodkiego, to staram się wybierać produkty z najwyższej półki, wtedy wiem, że będzie smakować obłędnie :)


Tym razem przygotowałam Mini Tarty na półkruchym cieście z nerkowców, Bio mąki pszennej, masła bez laktozy i czarnego bezglutenowego Czarnego Kakao Intense od @droetkerpolska :)
Nadzienie przygotowałam z białej czekolady, soku z cytryny, śmietanki bez laktozy oraz przepysznej Pasty Waniliowej Intense (cudowna pasta prosto z Wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Pycha!)
Produkty Dr.Oetker są z naturalnych składników, prosto Ze Świata Natury, niektóre bezglutenowe co jest równie ważne).
Na razie udało mi się zrobić Mini Tarty, ale już niebawem szykuję kolejne słodkości
o cudownym naturalnym smaku prosto Ze Świata Natury:)
Wam również polecam produkty od Dr.Oetkera, są unikalne i na pewno będziecie bardzo zadowoleni z ich jakości oraz intensywnych smaków, zwłaszcza, że już niedługo Święta Wielkanocne :)


Składniki:
(Ciasto)
- 150 g nerkowców moczonych wcześniej w wodzie około 1-2 h
- 100 g masła bez laktozy
- 110 g mąki pszennej bio typ 550
- 20 g Czarne Kakao Intense Dr.Oetker

Środek
- 2 tabliczki białej czekolady
- 10 g Pasty waniliowej Intense Dr.Oetker
- 100 g śmietanki 30%
- pół cytryny

Wykonanie:
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w garnku. Do naczynia miksującego wsypać osuszone nerkowce, dodać rozpuszczone masło, mąkę i Czarne Kakao. Całość zblendować/zmiksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciastem wyłożyć 6 mini foremek do tart. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 10 - 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Do średniego garnka wlać trochę wody i gotować na wolnym ogniu, na garnku ustawić miskę i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Gdy zacznie się rozpuszczać dodać śmietanką, wyciśnięty sok z połówki cytryny i Pastę waniliową Intense. Całość mieszać aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie przelać do ostudzonych wcześniej tart i wstawić do lodówki aż do zbitej konsystencji (około 2-3 h). Potem na wierzch można dodać ulubione owoce, ozdoby jadalne i gotowe :)

#droetkerpolska #zeswiatanatury #wanilia #cukierzwanilią #laskawanilii #pastawaniliowa #cukrysmakowe #ksylitol #cukierkokosowy #naturalneekstrakty #ekstrakty@droetkerpolska


EN

I really love sweets :) It's hard to live without sweetness, it's good for bad days, and in the better ones just about every one of us will be happy to eat them :)
When I prepare something sweet at home, I try to choose products from the highest shelf, then I know that it will taste amazingly :)
This time I prepared Mini Tarts on semi-red batter made of cashews, Bio wheat flour, butter without lactose and black gluten-free Black Cocoa Intense from @droetkerpolska :)
I prepared the filling with white chocolate, lemon juice, lactose-free cream and delicious Vanilla paste Intense (wonderful paste straight from Bourbon vanilla from Madagascar with vanilla beans.) Pride!)
Dr.Oetker products are made of natural ingredients, straight from the Natural World, some gluten-free which is equally important).
For now, I managed to do Mini Tarts, but soon I'm preparing more sweets with a wonderful natural taste straight from the World of Nature :)
I also recommend products from Dr.Oetker, they are unique and you will certainly be very satisfied with their quality and intense flavors, especially that Easter is coming soon :)




Components:

(Cake)

- 150 g of cashews pre-soaked in water for about 1-2 hours

- 100 g butter without lactose

- 110 g of bio type 550 wheat flour

- 20 g Black Cocoa Intense Dr.Oetker



Center

- 2 plates of white chocolate

- 10 g Vanilla paste Intense Dr.Oetker

- 100 g cream 30%

- half a lemon



Recipe:

Cut the butter into pieces and dissolve in a pot. Pour the dried cashews into the mixing bowl, add the butter, flour and Black Cocoa. The whole blend / mix until a homogeneous consistency is obtained.

Put the 6 mini tart molds into the dough. Bake in a preheated oven at 180 degrees for about 10 - 15 minutes. Allow to cool.

Pour some water into a medium pot and simmer, place a bowl on a pot and add broken chocolate to pieces. When it begins to dissolve add cream, squeezed juice from a lemon half and Intense vanilla paste. Mix everything so that all ingredients combine.

Then pour into previously cooled tarts and put in the fridge until the consistency (about 2-3 hours). Then on top you can add your favorite fruits, edible decorations and ready :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)