Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jaglane z gorzkimi czekoladkami / Millet cake with bitter chocolates


<Bardzo szybkie i bardzo pyszne>

Składniki:
- masło bez laktozy 120 g
- mąka jaglana 210 g
- cukier z wanilią Dr. Oetker 12 g
- 2 jajka bio
- syrop klonowy 30 ml
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia

Przepis:
Masło rozpuścić, do naczynia dodać mąkę, cukier, 2 jajka , syrop oraz sól i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Górę posypać gorzkimi mini  czekoladkami.
Piec w 180 stopniach (góra - dół) około 15 - 20 minut. 
Zostawić do ostygnięcia.




EN

<Very fast and very delicious>

Components:
- butter without lactose 120 g
- millet flour 210 g
- sugar with vanilla Oetker 12 g
- 2 bio eggs
- 30 ml maple syrup
- pinch of salt
- a pinch of baking powder

Recipe:
Melt the butter, add flour, sugar, 2 eggs, syrup and salt to the dish and mix thoroughly until a homogeneous consistency is obtained.
Sprinkle the top with bitter mini chocolates.
Bake at 180 degrees (up - down) about 15 - 20 minutes.

Leave to cool.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)