Przejdź do głównej zawartości

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II



Składniki:
120 g masła bez laktozy
100 g cukru muscovado
50 g miodu
300 g mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 jajko bio
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Przepis:
Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem. 
Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę. 
Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin.
Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki.
Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :) 


EN

Components:
120 g of lactose-free butter
100 g of muscovado sugar
50 g of honey
300 g of type 450 wheat flour
2 teaspoons of cinnamon
1 tablespoon gingerbread spice
1 bio egg
half a teaspoon of baking soda
pinch of salt

Recipe:
Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey.
Add the flour, spices, salt and baking soda.
Knead the dough. Form two balls, wrap in cling film and refrigerate for 1 to 2 hours.
After this time, remove one ball, dust it with flour and roll it out between sheets of baking paper. Cut out the gingerbread cookies, then do the same with the second ball, if the dough is too sticky, you can still put it in the fridge.
Bake at 160 degrees for about 15 minutes :)




 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...