Przejdź do głównej zawartości

Lekkie pierniczki II / Light gingerbread cookies II



Składniki:
120 g masła bez laktozy
100 g cukru muscovado
50 g miodu
300 g mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 jajko bio
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Przepis:
Masło pokrojone na kawałki zetrzeć z cukrem i jajkiem oraz miodem. 
Dodać mąkę, przyprawy, sól i sodę. 
Ciasto wyrobić. Utworzyć dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 do 2 godzin.
Po tym czasie wyjąć jedną kulę, opruszyć mąką i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Wyciąć pierniki, następnie tak samo zrobić z drugą kulą, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to można jeszcze schować do lodówki.
Piec w 160 stopniach przez około 15 minut :) 


EN

Components:
120 g of lactose-free butter
100 g of muscovado sugar
50 g of honey
300 g of type 450 wheat flour
2 teaspoons of cinnamon
1 tablespoon gingerbread spice
1 bio egg
half a teaspoon of baking soda
pinch of salt

Recipe:
Grate the butter, cut into pieces, with sugar, egg and honey.
Add the flour, spices, salt and baking soda.
Knead the dough. Form two balls, wrap in cling film and refrigerate for 1 to 2 hours.
After this time, remove one ball, dust it with flour and roll it out between sheets of baking paper. Cut out the gingerbread cookies, then do the same with the second ball, if the dough is too sticky, you can still put it in the fridge.
Bake at 160 degrees for about 15 minutes :)




 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...