Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowy piernik / Carrot gingerbread

Składniki:
- 380 g marchewki
- 330 g mąki
- 180 g cukru muscovado
- 170 g oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2,3 łyżki przyprawy do piernika

Marchewkę myjemy, obieramy i ucieramy na drobne paseczki. Przekładamy do miski.
Bierzemy inną dużą miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier i olej i ubijamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy startą marchewkę i mieszamy całość. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę, kakao, przyprawę do piernika i wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykładamy do formy 20x20 z papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę i 10 minut. Można dodać na wierzch lukier lub polewe z czekolady.



EN

Components:
- 380 g carrots
- 330 g flour
- 180 g of muscovado sugar
- 170 g of oil
- 3 eggs
- 1 teaspoon of baking powder
- 1 teaspoon of baking soda
- 1 tablespoon of cocoa
- 2.3 tablespoons of gingerbread spice

Wash the carrots, peel and grind on small strips. We translate to the bowl.
We take another large bowl and stick eggs, add sugar and oil and beat until a homogeneous consistency. Add the grated carrot and mix the whole. Add the sifted flour, powder, baking soda, cocoa, gingerbread spice and mix everything until you get a homogeneous consistency.

We put in a 20x20 form with baking paper.
Bake at 170 degrees for about an hour and 10 minutes.

You can add frosting or chocolate topping to the top.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)