Przejdź do głównej zawartości

Lekkie pierniczki / Light gingerbreads





Składniki:

225 g masła
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mieszanki do piernika
100 g ksylitolu
100 g cukru muscovado
360 g mąki (typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka melasy buraczanej


 Przepis:
Do dużej miski dajemy masło pokrojone na kawałki w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy po kolei składniki z listy, wyrabiając ciasto w misce aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 1 -2 godzin. Po wyjęciu opruszamy mąką blat i ciasto i wałkujemy. Wykrawamy formy. Ustawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około 15 - 20 minut, aż do stwardnienia ciasta. Gdy ciasto za bardzo się kruszy, tak że nie da się wałkować, można schować do lodówki na jakiś czas i powtórzyć wykrawanie.

'
EN

Components:

225 g butter
2 teaspoons of cinnamon
1 teaspoon of ginger
1 teaspoon gingerbread mix
100 g of xylitol
100 g muscovado sugar
360 g flour (type 450)
1 teaspoon of baking powder
1 egg
1 tablespoon of beet molasses

Recipe:

We put the butter into pieces in a large bowl at room temperature. Then add ingredients from the list one by one, kneading the dough in a bowl until a homogeneous mass is obtained. Then put the dough in the fridge for 1-2 hours. After removing, we squeeze the top and the dough with flour and roll it. We cut out the forms. Set the oven to 160 degrees and bake on a baking tray lined with baking paper for about 15 - 20 minutes, until the dough has hardened. If the dough crumbles too much so that it can not be rolled, you can put it in the fridge for a while and repeat the punching.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...