Przejdź do głównej zawartości

Wegetariański Burger / Vegetarian Burger

Dlaczego by nie zjeść zdrowego burgera?
Na śniadanie, na lunch/obiad lub kolacje :) Każda pora jest dobra na tę wersję burgera :)
Burgery, które można zjeść w fastfoodach nie dosyć, że mają sztuczną bułkę zawierającą masę spulchniaczy i konserwantów, to jeszcze mięso po którym wcale nie jest nam lekko.
Każde smażone mięso wytwarza szkodliwe dla naszego organizmu związku, które mogą być rakotwórcze. Na dodatek zawiera szeroką gamę ulepszaczy smaku, abyśmy jak najszybciej wrócili zjeść ponownie to samo.
Brzmi fatalnie i na pewno jedzenie tego typu burgerów nie pomoże w osiągnięciu wymarzonej sylwetki lub zdrowia. 
Ja już wiem, że można mieć zdrową wersję burgera, w 100% zdrowego "homemade" :)

Oto przepis na pyszne burgerowe bułeczki:

- 300 g mąki bio
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- od 10 - 30 g sproszkowanego buraka
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta cukru
- 220 ml ciepłej wody

Do naczynia wsypać mąkę, buraka, pokruszone drożdże, dodać oliwę, sól, cukier, ciepłą wodę. 
Całość wyrabiać do otrzymania jednolitej masy. 
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia uformować 6  dużych bułek i zostawić pod ręcznikiem kuchennym około 30 minut do wyrośnięcia. Nasmarować roztrzepanym jajkiem i posypać białym/czarnym sezamem.
Piekarnik ustawić na 175 stopni, do zimnego od razu wstawić bułki i piec 30 minut.
Po ostygnięciu bułek i przekrojeniu, każdą stronę wewnętrzną polewamy oliwą z oliwek. To pomoże w lepszym trawieniu i dostarczy kwasów Omega :)

Składniki Burgera:

- ser żółty (bez konserwantów i bez laktozy)
- pomidor żółty cherry
- rzodkiewka
- zielony ogórek
- kiełki lucerny
- kiełki jarmużu
- sól
- pieprz
- awokado

Ilość dodanych składników zależy od naszej woli :)
Jest to pełnowartościowy posiłek, zawierający mnóstwo cennym witamin i minerałów :)


EN

Why not eat a healthy burger?


For breakfast, for lunch / dinner or supper :) Every season is good for this version of the burger :)
Burgers that can be eaten in fastfoods are not enough, that they have an artificial bun containing a lot of scavengers and preservatives, it is also meat after which it is not easy for us.
Each fried meat produces a harmful compound that can be carcinogenic. In addition, it contains a wide range of taste enhancers, so that we can return to the same as soon as possible.
Sounds terrible and certainly eating this type of burger will not help achieve your dream figure or health.
I already know that you can have a healthy version of the burger, 100% healthy "homemade" :)

Here's the recipe for delicious burger rolls:

- 300 g of bio flour
- 200 g wholemeal flour
- from 10 - 30 g of pulverized beetroot
- 40 g of fresh yeast
- 50 g olive oil
- 1.5 teaspoons of Himalayan salt
- a pinch of sugar
- 220 ml of warm water

Pour flour, beetroots, crushed yeast into the dish, add oil, salt, sugar, warm water.
The whole is kneaded to obtain a homogeneous mass.
Place 6 large rolls on the baking sheet lined with baking paper and let them rise under the kitchen towel for about 30 minutes to rise. Lubricate the scattered egg and sprinkle with white / black sesame seeds.
Set the oven at 175 degrees, put the buns in the cold and bake 30 minutes.
After cooling the rolls and cutting, pour olive oil on each side inside. It will help in better digestion and provide Omega acids :)

Burger ingredients:

- yellow cheese (no preservatives and no lactose)
- yellow cherry tomato
- radish
- green cucumber
- alfalfa sprouts
- kale sprouts
- salt
- pepper
- an avocado

The amount of added ingredients depends on our will :)
It is a wholesome meal, containing lots of valuable vitamins and minerals :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...