Przejdź do głównej zawartości

Wegetariański Burger / Vegetarian Burger

Dlaczego by nie zjeść zdrowego burgera?
Na śniadanie, na lunch/obiad lub kolacje :) Każda pora jest dobra na tę wersję burgera :)
Burgery, które można zjeść w fastfoodach nie dosyć, że mają sztuczną bułkę zawierającą masę spulchniaczy i konserwantów, to jeszcze mięso po którym wcale nie jest nam lekko.
Każde smażone mięso wytwarza szkodliwe dla naszego organizmu związku, które mogą być rakotwórcze. Na dodatek zawiera szeroką gamę ulepszaczy smaku, abyśmy jak najszybciej wrócili zjeść ponownie to samo.
Brzmi fatalnie i na pewno jedzenie tego typu burgerów nie pomoże w osiągnięciu wymarzonej sylwetki lub zdrowia. 
Ja już wiem, że można mieć zdrową wersję burgera, w 100% zdrowego "homemade" :)

Oto przepis na pyszne burgerowe bułeczki:

- 300 g mąki bio
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- od 10 - 30 g sproszkowanego buraka
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta cukru
- 220 ml ciepłej wody

Do naczynia wsypać mąkę, buraka, pokruszone drożdże, dodać oliwę, sól, cukier, ciepłą wodę. 
Całość wyrabiać do otrzymania jednolitej masy. 
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia uformować 6  dużych bułek i zostawić pod ręcznikiem kuchennym około 30 minut do wyrośnięcia. Nasmarować roztrzepanym jajkiem i posypać białym/czarnym sezamem.
Piekarnik ustawić na 175 stopni, do zimnego od razu wstawić bułki i piec 30 minut.
Po ostygnięciu bułek i przekrojeniu, każdą stronę wewnętrzną polewamy oliwą z oliwek. To pomoże w lepszym trawieniu i dostarczy kwasów Omega :)

Składniki Burgera:

- ser żółty (bez konserwantów i bez laktozy)
- pomidor żółty cherry
- rzodkiewka
- zielony ogórek
- kiełki lucerny
- kiełki jarmużu
- sól
- pieprz
- awokado

Ilość dodanych składników zależy od naszej woli :)
Jest to pełnowartościowy posiłek, zawierający mnóstwo cennym witamin i minerałów :)


EN

Why not eat a healthy burger?


For breakfast, for lunch / dinner or supper :) Every season is good for this version of the burger :)
Burgers that can be eaten in fastfoods are not enough, that they have an artificial bun containing a lot of scavengers and preservatives, it is also meat after which it is not easy for us.
Each fried meat produces a harmful compound that can be carcinogenic. In addition, it contains a wide range of taste enhancers, so that we can return to the same as soon as possible.
Sounds terrible and certainly eating this type of burger will not help achieve your dream figure or health.
I already know that you can have a healthy version of the burger, 100% healthy "homemade" :)

Here's the recipe for delicious burger rolls:

- 300 g of bio flour
- 200 g wholemeal flour
- from 10 - 30 g of pulverized beetroot
- 40 g of fresh yeast
- 50 g olive oil
- 1.5 teaspoons of Himalayan salt
- a pinch of sugar
- 220 ml of warm water

Pour flour, beetroots, crushed yeast into the dish, add oil, salt, sugar, warm water.
The whole is kneaded to obtain a homogeneous mass.
Place 6 large rolls on the baking sheet lined with baking paper and let them rise under the kitchen towel for about 30 minutes to rise. Lubricate the scattered egg and sprinkle with white / black sesame seeds.
Set the oven at 175 degrees, put the buns in the cold and bake 30 minutes.
After cooling the rolls and cutting, pour olive oil on each side inside. It will help in better digestion and provide Omega acids :)

Burger ingredients:

- yellow cheese (no preservatives and no lactose)
- yellow cherry tomato
- radish
- green cucumber
- alfalfa sprouts
- kale sprouts
- salt
- pepper
- an avocado

The amount of added ingredients depends on our will :)
It is a wholesome meal, containing lots of valuable vitamins and minerals :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...