Przejdź do głównej zawartości

Wegetariański Burger / Vegetarian Burger

Dlaczego by nie zjeść zdrowego burgera?
Na śniadanie, na lunch/obiad lub kolacje :) Każda pora jest dobra na tę wersję burgera :)
Burgery, które można zjeść w fastfoodach nie dosyć, że mają sztuczną bułkę zawierającą masę spulchniaczy i konserwantów, to jeszcze mięso po którym wcale nie jest nam lekko.
Każde smażone mięso wytwarza szkodliwe dla naszego organizmu związku, które mogą być rakotwórcze. Na dodatek zawiera szeroką gamę ulepszaczy smaku, abyśmy jak najszybciej wrócili zjeść ponownie to samo.
Brzmi fatalnie i na pewno jedzenie tego typu burgerów nie pomoże w osiągnięciu wymarzonej sylwetki lub zdrowia. 
Ja już wiem, że można mieć zdrową wersję burgera, w 100% zdrowego "homemade" :)

Oto przepis na pyszne burgerowe bułeczki:

- 300 g mąki bio
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- od 10 - 30 g sproszkowanego buraka
- 40 g świeżych drożdży
- 50 g oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta cukru
- 220 ml ciepłej wody

Do naczynia wsypać mąkę, buraka, pokruszone drożdże, dodać oliwę, sól, cukier, ciepłą wodę. 
Całość wyrabiać do otrzymania jednolitej masy. 
Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia uformować 6  dużych bułek i zostawić pod ręcznikiem kuchennym około 30 minut do wyrośnięcia. Nasmarować roztrzepanym jajkiem i posypać białym/czarnym sezamem.
Piekarnik ustawić na 175 stopni, do zimnego od razu wstawić bułki i piec 30 minut.
Po ostygnięciu bułek i przekrojeniu, każdą stronę wewnętrzną polewamy oliwą z oliwek. To pomoże w lepszym trawieniu i dostarczy kwasów Omega :)

Składniki Burgera:

- ser żółty (bez konserwantów i bez laktozy)
- pomidor żółty cherry
- rzodkiewka
- zielony ogórek
- kiełki lucerny
- kiełki jarmużu
- sól
- pieprz
- awokado

Ilość dodanych składników zależy od naszej woli :)
Jest to pełnowartościowy posiłek, zawierający mnóstwo cennym witamin i minerałów :)


EN

Why not eat a healthy burger?


For breakfast, for lunch / dinner or supper :) Every season is good for this version of the burger :)
Burgers that can be eaten in fastfoods are not enough, that they have an artificial bun containing a lot of scavengers and preservatives, it is also meat after which it is not easy for us.
Each fried meat produces a harmful compound that can be carcinogenic. In addition, it contains a wide range of taste enhancers, so that we can return to the same as soon as possible.
Sounds terrible and certainly eating this type of burger will not help achieve your dream figure or health.
I already know that you can have a healthy version of the burger, 100% healthy "homemade" :)

Here's the recipe for delicious burger rolls:

- 300 g of bio flour
- 200 g wholemeal flour
- from 10 - 30 g of pulverized beetroot
- 40 g of fresh yeast
- 50 g olive oil
- 1.5 teaspoons of Himalayan salt
- a pinch of sugar
- 220 ml of warm water

Pour flour, beetroots, crushed yeast into the dish, add oil, salt, sugar, warm water.
The whole is kneaded to obtain a homogeneous mass.
Place 6 large rolls on the baking sheet lined with baking paper and let them rise under the kitchen towel for about 30 minutes to rise. Lubricate the scattered egg and sprinkle with white / black sesame seeds.
Set the oven at 175 degrees, put the buns in the cold and bake 30 minutes.
After cooling the rolls and cutting, pour olive oil on each side inside. It will help in better digestion and provide Omega acids :)

Burger ingredients:

- yellow cheese (no preservatives and no lactose)
- yellow cherry tomato
- radish
- green cucumber
- alfalfa sprouts
- kale sprouts
- salt
- pepper
- an avocado

The amount of added ingredients depends on our will :)
It is a wholesome meal, containing lots of valuable vitamins and minerals :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Red Tea with cranberry and a good magazine :)

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Water !!! Woda !!!

Water makes up 60 - 70% of adult :) We should drink about two liters of water a day. When you are on a diet , you should drink a lot. This will allow us to meet the desires and ramping facility hunger;) You can not drink the water large gulps, because everything quickly go out . You have to take two small sips at least every 5 minutes. Water has amazing properties !!! It helps fight colds, it is very important good hydration when lowered immunity. Detoxifies the body of toxins (removes toxic compounds, with whom we deal on a daily basis). Drinking daily and regularly significantly improves elasticity and skin tone and eliminates unwanted blemishes and imperfections.  It prevents aging - good hydration is the key to smaller wrinkles :) Woda stanowi 60 - 70 % masy dorosłego człowieka :) Powinniśmy wypijać około dwóch litrów wody dziennie. Gdy jesteśmy na diecie , warto dużo pić. Pozwoli nam to na zaspokojenie pragnienia i oszukanie ośrodka głodu ;) ...