Przejdź do głównej zawartości

Tarta

Lazurowa tarta 


Miałam perfekcyjny plan na tę tartę, wiedziałam że kolorem będzie zachwycać. 

Przede wszystkim chciałam spróbować czegoś nowego i innego :) 
Wyszło jak wyszło, ale do odważnych świat należy :) 
I na pewno wkrótce udoskonalę mój przepis :) 
Ale z góry zaświadczam, że jest naprawdę smaczna a kruche ciasto rozpływa się w ustach :) 



Przepis na ciasto:
75g masła
60ml wody
150g mąki bio pszennej
szczypta soli

Całość wyrabiamy do uzyskania spójnej masy a potem wałkujemy :) 

Pozostałe składniki:
Kasza manna 8 łyżek + 500ml mleka ryżowego 

Galaretka 1 paczka

Owoce



EN

Azure tart


I had a perfect plan for this tart, I knew that it would delight with color.

First of all, I wanted to try something new and different :)

It came out as it came out, but to the brave world it should be :)

And I will certainly improve my recipe soon :)

But in advance I certify that it is really tasty and the short pastry melts in your mouth :)




Cake Recipe:

75g butter

60ml of water

150g of wheat flour

pinch of salt



The whole is made to obtain a coherent mass and then we roll it :)



The other ingredients:

Semolina 8 tablespoons + 500ml rice milk


Jelly 1 pack

Fruits


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)