Przejdź do głównej zawartości
Focaccia z pomidorkami :) pychota :D



Składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ksylitolu
350 g wody
450 g mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli himalajskiej
 50 g oliwy z oliwek
20 pomidorków
2 ząbki czosnku
2 łyżki oregano suszonego
garść świeżej rukoli
Przepis:
Do dużej miski dodać pokruszone drożdże, ksylitol, wodę, mąki, sól, oliwę. Wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do małego naczynia dodać pokrojony na małe kawałki czosnek, 15 g oliwy z oliwek i oregano i pomidorki pokrojone na pół.
Zostawić na kilka minut.
Po godzinie ciasto położyć na posmarowanej masłem blasze. Wyrobić średnią grubość i palcem porobić dziurki. W dziurki poukładać połówki pomidorków. Na końcu polać całe ciasto oliwą z czosnkiem i oregano.
Piec w 180 stopniach około 20 -25 minut :)
Podawać na ciepło, po  upieczeniu posypać solą himalajską
i dodać rukolę :)






EN Italian Focaccia :D

Components:

30 g of fresh yeast

1 teaspoon of xylitol

350 g of water

450 g of spelled flour

250 g of wheat flour

1 teaspoon of Himalayan salt

50 g olive oil

20 tomatoes

2 cloves of garlic

2 tablespoons dried oregano

a handful of fresh rocket salad



Recipe:
Add crumbled yeast, xylitol, water, flour, salt and oil to a large bowl. Knead with hands to obtain a uniform consistency. Leave in a bowl, cover with a towel and set aside for an hour in a warm place to rise.
Add garlic cut into small pieces, 15 g olive oil and oregano, and cut tomatoes in half.
Leave for a few minutes.
After an hour, put the dough on the baking sheet covered in butter. Make medium thickness and make holes with your finger. Place the halves of tomatoes in the holes. At the end pour the whole dough with olive oil and garlic and oregano.
Bake at 180 degrees for about 20 -25 minutes :)
Serve hot, sprinkle with Himalayan salt after baking
and add rocket salad :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...