Focaccia z pomidorkami :) pychota :D
EN Italian Focaccia :D
Składniki:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ksylitolu
350 g wody
450 g mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli himalajskiej
50 g oliwy z oliwek
20 pomidorków
2 ząbki czosnku
2 łyżki oregano suszonego
garść świeżej rukoli
Przepis:
Do dużej miski dodać pokruszone drożdże, ksylitol, wodę, mąki, sól, oliwę. Wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do małego naczynia dodać pokrojony na małe kawałki czosnek, 15 g oliwy z oliwek i oregano i pomidorki pokrojone na pół.
Zostawić na kilka minut.
Po godzinie ciasto położyć na posmarowanej masłem blasze. Wyrobić średnią grubość i palcem porobić dziurki. W dziurki poukładać połówki pomidorków. Na końcu polać całe ciasto oliwą z czosnkiem i oregano.
Piec w 180 stopniach około 20 -25 minut :)
Podawać na ciepło, po upieczeniu posypać solą himalajską
i dodać rukolę :)
i dodać rukolę :)
EN Italian Focaccia :D
Components:
30 g of fresh yeast
1 teaspoon of xylitol
350 g of water
450 g of spelled flour
250 g of wheat flour
1 teaspoon of Himalayan salt
50 g olive oil
20 tomatoes
2 cloves of garlic
2 tablespoons dried oregano
a handful of fresh rocket salad
Recipe:
Add crumbled yeast, xylitol, water, flour, salt and oil to a large bowl. Knead with hands to obtain a uniform consistency. Leave in a bowl, cover with a towel and set aside for an hour in a warm place to rise.
Add garlic cut into small pieces, 15 g olive oil and oregano, and cut tomatoes in half.
Leave for a few minutes.
After an hour, put the dough on the baking sheet covered in butter. Make medium thickness and make holes with your finger. Place the halves of tomatoes in the holes. At the end pour the whole dough with olive oil and garlic and oregano.
Bake at 180 degrees for about 20 -25 minutes :)
Serve hot, sprinkle with Himalayan salt after baking
and add rocket salad :)
Komentarze
Prześlij komentarz