Składniki:
100 g masła bez laktozy
50 g ksylitolu
1 jajko
110 g mąki pszennej bio typ 550
90 g mąki owsianej
++
1 granat
80 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
20 - 50 g śmietanki 18%
Przepis:
Masło pokroić na kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę, jajko, ksylitol. Całość wyrobić aby otrzymać jednolitą masę. Uformować kulę i w misce przykrytej folią spożywczą włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciało rozwałkować, można oprószyć mąką jeśli będzie się kleić. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszy, bo uprzednim wysmarowaniu ją masłem. Widelcem ponakłuwać spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut (z termoobiegiem). Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w misce na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Mieszać dokładnie, gdy się rozpuści można dodać śmietanki. Przelać do formy z upieczonym ciastem. Włożyć do lodówki, aż czekolada będzie sztywna. Obrać granat i gdy czekolada będzie jeszcze trochę miękka to wyłożyć na wierzch.
EN
Components:
100 g butter without lactose
50 g xylitol
1 egg
110 g organic wheat flour type 550
90 g oat flour
++
1 grenade
80 g dessert chocolate
100 g milk chocolate
20 - 50 g 18% cream
Recipe:
Cut the butter into pieces and transfer to a large bowl. Add flour, egg, xylitol. Make a whole to obtain a homogeneous mass. Shape into a ball and put it into the fridge for about an hour in a bowl covered with cling film. After this time, roll the body out, you can sprinkle with flour if it sticks. Place the rolled out dough on a baking tray, because you have greased it with butter beforehand. Puncture the bottom with a fork. Bake at 180 degrees for 15 minutes (with hot air). After removing, leave to cool.
Melt the chocolate in a bowl on a pan with simmering water. Mix thoroughly when it dissolves, you can add cream. Transfer to a mold with baked dough. Put in the fridge until the chocolate is stiff. Peel the pomegranate and when the chocolate is still a little soft, put it on top.
Komentarze
Prześlij komentarz