Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa tarta z granatem / Chocolate tart with pomegranate


Składniki:
100 g masła bez laktozy
50 g ksylitolu
1 jajko
110 g mąki pszennej bio typ 550
90 g mąki owsianej

++
1 granat
80 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
20 - 50 g śmietanki 18% 

Przepis:
Masło pokroić  na kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę, jajko, ksylitol. Całość wyrobić aby otrzymać jednolitą masę. Uformować kulę i w misce przykrytej folią spożywczą włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciało rozwałkować, można oprószyć mąką jeśli będzie się kleić. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszy, bo uprzednim wysmarowaniu ją masłem. Widelcem ponakłuwać spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut (z termoobiegiem).  Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w misce na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Mieszać dokładnie, gdy się rozpuści można dodać śmietanki. Przelać do formy z upieczonym ciastem. Włożyć do lodówki, aż czekolada będzie sztywna. Obrać granat i gdy czekolada będzie jeszcze trochę miękka to wyłożyć na wierzch. 




EN


Components:
100 g butter without lactose
50 g xylitol
1 egg
110 g organic wheat flour type 550
90 g oat flour

++
1 grenade
80 g dessert chocolate
100 g milk chocolate
20 - 50 g 18% cream

Recipe:
Cut the butter into pieces and transfer to a large bowl. Add flour, egg, xylitol. Make a whole to obtain a homogeneous mass. Shape into a ball and put it into the fridge for about an hour in a bowl covered with cling film. After this time, roll the body out, you can sprinkle with flour if it sticks. Place the rolled out dough on a baking tray, because you have greased it with butter beforehand. Puncture the bottom with a fork. Bake at 180 degrees for 15 minutes (with hot air). After removing, leave to cool.

Melt the chocolate in a bowl on a pan with simmering water. Mix thoroughly when it dissolves, you can add cream. Transfer to a mold with baked dough. Put in the fridge until the chocolate is stiff. Peel the pomegranate and when the chocolate is still a little soft, put it on top.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...