Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowa tarta z granatem / Chocolate tart with pomegranate


Składniki:
100 g masła bez laktozy
50 g ksylitolu
1 jajko
110 g mąki pszennej bio typ 550
90 g mąki owsianej

++
1 granat
80 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
20 - 50 g śmietanki 18% 

Przepis:
Masło pokroić  na kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę, jajko, ksylitol. Całość wyrobić aby otrzymać jednolitą masę. Uformować kulę i w misce przykrytej folią spożywczą włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciało rozwałkować, można oprószyć mąką jeśli będzie się kleić. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszy, bo uprzednim wysmarowaniu ją masłem. Widelcem ponakłuwać spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut (z termoobiegiem).  Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w misce na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Mieszać dokładnie, gdy się rozpuści można dodać śmietanki. Przelać do formy z upieczonym ciastem. Włożyć do lodówki, aż czekolada będzie sztywna. Obrać granat i gdy czekolada będzie jeszcze trochę miękka to wyłożyć na wierzch. 




EN


Components:
100 g butter without lactose
50 g xylitol
1 egg
110 g organic wheat flour type 550
90 g oat flour

++
1 grenade
80 g dessert chocolate
100 g milk chocolate
20 - 50 g 18% cream

Recipe:
Cut the butter into pieces and transfer to a large bowl. Add flour, egg, xylitol. Make a whole to obtain a homogeneous mass. Shape into a ball and put it into the fridge for about an hour in a bowl covered with cling film. After this time, roll the body out, you can sprinkle with flour if it sticks. Place the rolled out dough on a baking tray, because you have greased it with butter beforehand. Puncture the bottom with a fork. Bake at 180 degrees for 15 minutes (with hot air). After removing, leave to cool.

Melt the chocolate in a bowl on a pan with simmering water. Mix thoroughly when it dissolves, you can add cream. Transfer to a mold with baked dough. Put in the fridge until the chocolate is stiff. Peel the pomegranate and when the chocolate is still a little soft, put it on top.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...