Przejdź do głównej zawartości

Orkiszowe Muffinki ze szpinakiem i mleczną czekoladą / Spelled Muffins with spinach and milk chocolate

Składniki:

- 200 g szpinaku świeżego baby
- 150 g masła bez laktozy
- 2 jajka
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 270 g mąki orkiszowej tortowej typu 450 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis:

Czekoladę połamać i zblendować na drobne kawałki. Odstawić w misce.  Szpinak opłukać i zalać wrzątkiem w garnku z otworami/sitku.
Do dużej miski wrzucić pokrojone na kawałki masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość zblendować na niskich obrotach. Szpinak odsączyć i wydusić z wody. Dodać go do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Dodać kawałki czekolady i wymieszać całość. 
Piec w 180 stopniach (termoobieg) około 30 minut. 
Pozostawić do ostygnięcia.




EN


Components:

- 200 g fresh baby spinach
- 150 g butter without lactose
- 2 eggs
- 100 g milk chocolate
- 100 g of unrefined cane sugar
- 270 g of 450 type spelled flour
- 2 spoons of baking powder



Recipe:

Crush the chocolate and blend it into small pieces. Set aside in a bowl. Rinse the spinach and pour the boiling water in a pot with holes / strainer.
Put into a large bowl, cut into pieces butter, eggs, sugar, flour, baking powder. All blend at low speed.
Sprinkle the spinach and squeeze out of the water. Add it to the bowl with the other ingredients. Mix thoroughly. Add the chocolate pieces and mix the whole.
Furnaces 180 degrees (hot air) about 30 minutes.

Allow to cool.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik maślany / Butter cheesecake

Składniki: 350 g mascarpone 100 g mąki jaglanej 30 - 40 g masła 1 serek danio 140 g 20 g budyniu waniliowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka bio 50 g cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia Przepis: Do dużej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy serek mascarpone, danio. Mieszamy. Dodajemy budyń waniliowy, ekstrakt, cukier, mąkę jaglaną i żółtka. Mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszając. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy całość do formy. Pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez około  pół godziny. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Potem wyjmujemy sernik z papierem na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Wierzch mojego sernika posmarowałam dżemem malinowym, al...

Najlepsze Tła dla Blogerów Kulinarnych i nie tylko

  Artystyczne Tła Malowane i Drukowane do Fotografii Kulinarnej i Produktowej to najlepsza inwestycja  W świecie blogów kulinarnych, gdzie estetyka zdjęć odgrywa kluczową rolę, tła fotograficzne są nieodzownym elementem sukcesu. To one nadają zdjęciom atrakcyjność i profesjonalizm.  Jak jednak wybrać to jedno, idealne tło, które podkreśli smakowitość potraw i przyciągnie wzrok czytelników? W świecie fotografii kulinarnych tło fotograficzne odgrywa kluczową rolę w tworzeniu przyciągających wzrok obrazów. Oto najczęściej wybierane motywy tła: Naśladujące kafelki Drewno Marmur Cegła Beton Te różnorodne wzory umożliwiają kreatywne podejście do stylizacji, pozwalając fotografom idealnie dopasować tło do tematu i estetyki zdjęcia. Wzory takie jak deski czy ściany dodają zdjęciom naturalnego uroku, podczas gdy marmur i cegła wprowadzają nutę elegancji i surowości. Ta różnorodność pozwala na eksperymentowanie z różnymi stylami, tworząc unikalne kompozycje, które przyc...

Kulki mocy / Energy balls

Składniki: - 200 g daktylów suszonych - 130 g fig suszonych - 100 g wiórków kokosowych - 4 łyżeczki kakao dla dzieci - 1 łyżeczka proszku jagód Acai - 1 łyżeczka Guarany w proszku - 2,3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 2 łyżki ksylitolu - 2 łyżki mleka owsianego Dodatkowo: - 50 g wiórków kokosowych do posypania - garść płatków migdałowych do posypania Przepis: Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać wodę. Figi zalać wrzątkiem, wymoczyć i odlać wodę. Do naczynia wrzucić daktyle, figi. Dodać wiórki kokosowe, proszek Acai,  guaranę, olej kokosowy, kakao, ksylitol, mleko owsiane i całość zblendować, aby konsystencja była spójna . Wyrobić kulki i posypać wedle uznania. Przechowywać w lodówce, maksymalnie parę dni. Jest to słodka, zdrowa przekąska, która dostarczy nam wiele energii i pomoże w koncentracji.  Proszek z jagód Acai ma charakterystyczny posmak, więc można zrobić kulki bez niego.  EN Component...