Przejdź do głównej zawartości

Orkiszowe Muffinki ze szpinakiem i mleczną czekoladą / Spelled Muffins with spinach and milk chocolate

Składniki:

- 200 g szpinaku świeżego baby
- 150 g masła bez laktozy
- 2 jajka
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 270 g mąki orkiszowej tortowej typu 450 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis:

Czekoladę połamać i zblendować na drobne kawałki. Odstawić w misce.  Szpinak opłukać i zalać wrzątkiem w garnku z otworami/sitku.
Do dużej miski wrzucić pokrojone na kawałki masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Całość zblendować na niskich obrotach. Szpinak odsączyć i wydusić z wody. Dodać go do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Dodać kawałki czekolady i wymieszać całość. 
Piec w 180 stopniach (termoobieg) około 30 minut. 
Pozostawić do ostygnięcia.




EN


Components:

- 200 g fresh baby spinach
- 150 g butter without lactose
- 2 eggs
- 100 g milk chocolate
- 100 g of unrefined cane sugar
- 270 g of 450 type spelled flour
- 2 spoons of baking powder



Recipe:

Crush the chocolate and blend it into small pieces. Set aside in a bowl. Rinse the spinach and pour the boiling water in a pot with holes / strainer.
Put into a large bowl, cut into pieces butter, eggs, sugar, flour, baking powder. All blend at low speed.
Sprinkle the spinach and squeeze out of the water. Add it to the bowl with the other ingredients. Mix thoroughly. Add the chocolate pieces and mix the whole.
Furnaces 180 degrees (hot air) about 30 minutes.

Allow to cool.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciecierzyca / Chickpea

Ciecierzyca - smaczna, zdrowa, zawiera wiele witamin, błonnika, wspomaga trawienie, obniża poziom glukozy we krwi. Często jem makaron z ciecierzycy i uwielbiam go. Teraz postanowiłam sprawdzić jak smakuje pieczona ciecierzyca :) Muszę przyznać, że jest niesamowicie smaczna i lekka :) Ja przyprawiłam ją słodką papryką, solą morską i kurkumą i oliwą z oliwek.  Składniki: - 250 g ciecierzycy - oliwa z oliwek bio - sól morska - kurkuma - słodka papryka sproszkowana Przepis: Surową ciecierzycę zalałam zimną wodą na około 12 godzin.  Po tym czasie wylałam wodę i wrzuciłam ciecierzycę do garnka, zalewając świeżą wodą. Gotowałam około godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu, wyjęłam na ręcznik aby osuszyć. Potem wrzuciłam na blachę z papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w 180 stopniach, pieczenie góra dół. Przygotowałam w osobnym naczyniu sól, kurkumę i słodką paprykę sproszkowaną, dolałam oliwę z oliwek, wrzuciłam upieczoną ciecierzycę i wymieszałam aby...

Muffinki orzechowo owsiane / Oat and nut muffins

Składniki: 110 g zmielonych orzechów (orzechy włoskie, nerkowce, migdały)  100 g masło bez laktozy 2 jajka bio 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g mąki owsianej 30 g syropu ryżowego 130 ml napoju owsianego szczypta soli 50 g daktyli suszonych namoczonych we wrzątku na 10 - 20 minut + czekoladki 60 g  Przepis: Masło rozpuścić. Przelać do dużego naczynia, dodać zmielone orzechy i resztę składników. Delikatnie zblendować. Dosypać czekoladki i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Posypać z góry resztą czekoladek.  Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut :) EN Ingredients: 110 g ground nuts (walnuts, cashews, almonds) 100 g lactose-free butter 2 bio eggs 1 teaspoon of baking powder 130 g of oat flour 30 g of rice syrup 130 ml of oat drink pinch of salt 50 g of dried dates soaked in boiling water for 10 - 20 minutes + chocolates 60 g Recipe: Melt the butter. Pour into a large d...

Jaglane brownie z białą czekoladą i borówkami / Millet brownie with white chocolate and blueberries

  Składniki: - 150 g masła klarowanego Ghee - 75 g mąki jaglanej - 75 g mąki pszennej bio - 50 g cukru trzcniowego nierafinowanego - 3 jajka bio - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 25 g kakao ciemne - 20 ml mleka bez laktozy Wierzch: - 200 g borówek - 2 białe czekolady - łyżeczka niebieskiej spiruliny - 100 g śmietanki 30 % - sok z połówki cytryny Przepis: Do miski dodać masło klarowane, mąkę, cukier, jajka, proszek, sól, kakao i mleko. Całość energicznie wymieszać lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.  Przełożyć do kwadratowej formy, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 170 stopniach około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie, w garnku zagotować wodę i na wierzch położyć najlepiej metalową miskę. Czekoladę połamać w kostki i wrzucić do tej miski, gotując wodę na wolnym ogniu. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać pół po...