Przejdź do głównej zawartości

Muffinki szpinakowo miętowe z czekoladą II / Spinach and mint muffins with chocolate II



Składniki: 
100 g masła bez laktozy
200 g świeżego szpinaku baby
300 g mąki pszennej bio typ 550
80 g cukru trzcinowego
2 jajka bio
1 łyżeczka proszku do pieczenia
liście z około trzech gałązek świeżej mięty
szczypta soli
100 g czekoladek mlecznych

Przepis:
Masło roztopić. Szpinak, miętę zblendować. Dodać do nich masło, jajka, ponownie zblendować. Dodać proszek do pieczenia , cukier, sól oraz mąkę. Całość zblendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Do uzyskanego ciasta wsypać pół porcji czekoladek i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek i resztę czekoladek wysypać na górze. 
Piec w 170 stopniach przez około 20 minut

Wychodzi około 12 muffinek


EN



Ingredients:
100 g butter without lactose
200 g fresh baby spinach
300 g organic wheat flour type 550
80 g cane sugar
2 organic eggs
1 teaspoon of baking powder
leaves with about three sprigs of fresh mint
pinch of salt
100 g milk chocolates

Recipe:
Melt the butter. Blend spinach and mint. Add butter and eggs to them, blend again. Add baking powder, sugar, salt and flour. Blend the whole until smooth.
Pour half a portion of chocolates into the obtained dough and mix gently. Transfer to molds and pour the rest of the chocolates on top.
Bake at 170 degrees for about 20 minutes

About 12 muffins come out

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sernik czekoladowy / Chocolate cheesecake

Składniki: Spód: 50 g ciastek pełnoziarnistych kakaowych 40 g masła  30 g cukier muscovado Środek: 1kg twarogu na sernik zmielonego 250 g sera mascarpone 110 g cukru muscovado 40 g masła paczka budyniu czekoladowego 3 jajka 40 g kaszy manny 20 g kakao  1 monte 150 g Wierzch: 1 tabliczka czekolady deserowej 20 - 30 ml śmietanki 30 % Przepis: Ciastka z masłem i cukrem zblendować.  Na okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę.  Twaróg i ser mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczone masło, paczkę budyniu, żółtka jaj, kakao, monte i dokładnie zmiksować. Dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu, dodać do reszty składników.  Wyłożyć do formy.  Piec 150 stopniach około 1 godzinę , następnie w 140 stopniach około 50 minut, pozostawić do ostygnięcia.  Czekoladę deserową rozpuścić w misce nad garnkiem z wodą gotującą się na wolnym ogniu. ...

Szpinakowo miętowe muffinki z gorzką czekoladą / Spinach mint muffins with bitter chocolate

Składniki: - 80 g masła klarowanego Ghee - 150 g świeżego szpinaku baby - 2 - 3 gałązki świeżej mięty - 175 g mąki pszennej bio typ 550 - 50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka bio - szczypta soli himalajskiej + 60 g kropelek czekoladowych gorzkich lub opcjonalnie gorzka czekolada połamana na drobne kawałki Przepis: Szpinak i miętę opłukać i zblendować. Do naczynia dodać  masło klarowane, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i dodać zblendowany szpinak z miętą, całość chwilę zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1/3 porcji kropelek czekoladowych i wymieszać całość delikatnie. Wylać do formy na muffinki lub foremek (wyszło 6 dużych muffinek). Wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia na kratce. Szybkie i zdrowe :D ...
Red Tea with cranberry and a good magazine :)